Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

IMG 0749

Во пресрет на празникот на лозарите Свети Трифун, кој симболично со закројување на лозјата ќе се одбележи во Тиквешијата, се одржуваат и советодавни трибини.

“Сезонски работи во лозов насад и мерки за адаптација кон климатските промени” е темата на предавањето организирано од страна на Националната федерација на фармери со подршка од We Effect, кое е дел од манифестацицијата на општина Неготино „Недела на виното“, која се организира по повод празникот на лозарите „Свети Трифун “.

На предавањето присуствуваа голем број производители на грозје од Неготино, Росоман, Кавадарци, Велес, Гратско, Богданци. Предавач беше проф. д-р Климе Белевски од Земјоделскиот институт.

На трибината беше нагласено дека најголем проблем во лозарството е откупот и нередовната исплата на грозјето. Затоа е потребно да се следи примерот со тутунот и да се дојде до трајно решение.

„Секоја компанија која сака да врши откуп на грозје треба да депонира банкарска гаранција како и целосно почитува одредбите на законот за земјоделство и рурален развој за договорно производство“ рече Васка Мојсовска, претседател на Националната федерација на фармери.

На предавањето беа презентирани негативните ефекти кој овој сектор ги трпи од климатските промени како и заштитни мерки кои ќе можат да се преземат од страна на земјоделците.

Проф. д-р Климе Белeски истакна дека климатските промени влијаат врз квантитетот и квалитетот на грозјето и виното. Лозарите добија конретни совети за справување со промените на климата со цел да дојдат до квалитетно производство./A.Д

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/10/2019 година.