Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

deponija Negotino fin

Здрава животна средина – Парола која речиси секојдневно се слуша на сите телевизии, се чита на сите онлајн медиуми и се зборува од речиси сите граѓани. И додека вниманието на јавноста се сврте кон оваа тема со цел да се зголеми свеста на граѓаните, почнаа да се активираат и манипулативните вести со непроверени информации.

Во екот на кампањите на невладините организации за екологијата, простор во медиумите доби и полемиката на неготинчани, дали во нивниот град треба да има депонија за, дебата која се најде и на седница на општината.

За депонијата, Министерството за животна средина и просторно планирање има побарано студија која е изготвена од Друштвото за еколошки консалтинг „Деконс-Ема“. Претставниците од Друштвото на седницата која се одржа на крајот на ноември минатата година ги убедуваа граѓаните дека нема опасност од единицата за рециклирање и контролирана депонија за неопасен индустриски отпад, нешто што го покажала нивната студија.

Сепак, во медиумите се споделуваа и контра ставовите, изнесени од Љубе Темелков, претставник на невладината организација „Ековита“. Изјавите на Темелков, а кои беа пренесувани и од медиумите освен што беа во насока на собирањето потписи за референдум во Неготино, се однесуваа и на отпадот кој би се носел во депонијата, а за која „Деконс-Ема“ во студија тврди дека се работи за неопасен индустриски отпад.

„Ние сме поборници против оваа депонија од 2009 година. Депонијата ќе има две печки кои ќе работат на 2300 степени целзјусови и ќе согорува отпад од 40 камиони секој ден и 200 тони хемикалии кои што се раствораат“, вели Темелков во изјава за локалната телевизија КТВ.

Се обидовме телефонски да го контактираме Темелков со цел да го прашаме од каде му се овие податоци и како може да ја потврди вистинитоста на своите тврдења кои ги изнесува во јавноста, но тој ги одби нашите повици.

Став во врска со темата побаравме и од експертскиот тим за животна средина „Деконс-Ема“, кој го подготви овој проект. Од таму беа категорични дека ова не е поврзано со проектот што се состои во механичко сортирање на отпадот и дека изјавата на активистот Љубе Темелков е невистинита и неоснована.

Останува прашањето дали изјавата на активистот Темелков е кажана со цел да се „мотивираат“ граѓаните за масовна поддршка на референдум, но и дали оваа изјава е став кој го изнесува невладината организација „Ековита“, односно луѓето кои како поддршка стојат зад него додека ја дава изјавата.

Според експертскиот тим за животна средина „Деконс-Ема“, проектот за Неготино е еколошки издржана и оправдана инвестиција затоа што станува збор за едиција што ќе го прима, домашниот, а не од странство, индустриски неопасен отпад и ќе го рециклира. Она што не ќе може да се рециклира ќе биде одложено на контролирана депонија. Наместо како досегашната практика да се испраќа до комуналниот депонија каде што се меша со отпадот од домаќинствата и се гори, создавајќи облаци на органски токсични соединенија во воздухот како случувањата во Кавадарци.

Инаку на седницата во општина Неготино, каде освен претставници на „Деконс-Ема“ бил присутен и активистот Темелков, тој воопшто не ја побарал, ниту добил информација каква што шири во јавноста, а за што говори и јавно објавениот стенограм од одржаната седница.

Извор: Локално.мк

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново