Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

При посетите на терен и средбите на претставници на министерството за земјоделство со производителите на праски во росоманско и откупувачите во државата било утврдено дека голем број регистрирани откупувачи немаат стабилни партнери за извоз, а постојат и вештачки блокади од странските партнери поради неусогласеноста на цените при откуп. Трговците забележуваат дека во една гајба им биле пакувани по три сорти праски и дека производите се чувале несоодветно, соопшти вчера министерот Љупчо Николовски.

- На производителите на праски сакам да им кажам дека ги направивме сите потребни анализи на терен и предлагаме мерки кои се надевам дека ќе бидат усвоени од Владата. Првенствено сакам да кажам дека се работи за праска која е со исклучително лош квалитет како последица и на нефункционалноста на институциите. Едно е системот за наводнување во Росоман кој што над дваесеттина дена не бил во функција а не биле превземени мерки за да се пушти вода од системот како и неповолните климатски услови поточно измрзнувањето што настана и за што сеуште немаме добиено информации поточно конкретни записници од утврдувањето на штетата во министерството. Но тоа е работа која што ќе мораме со силен притисок да ја забрзаме. Воведуваме дополнителна мерка за 6 денари за килограм, за производителите на праска, кои што во периодот од 12 до 30 јуни ќе ја предадат на преработувачите значи ќе биде откупена од нив, и дома и во странство. Износот ќе биде 6 денари за праската која ќе се откупи до 5 денари. Вчера направивме контакти со преработувачките капацитети и сметам дека постои заинтересираност затоа што бев директно вклучен во разговорите со повеќето од нив токму поради имплементацијата на оваа мерка. Сметам дека ќе бидат опфатени над 500 производители кои ќе откупат над 400 тони праска за оваа намена и директно производителите ќе добијат по 5 денари субвенција, рече Николовски

Министерот најави поттикнување изградба на складишни капацитети и откупно дистрибутивни центри со капацитет до 5.000 тони, како и поддржување иницијативи за изградба на мали ладилници со капацитет до 500 тони, со што би се постигнала повисока откупна цена./У.Ј

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.