Општа Болница Велес во рок од осум дена ќе мора да го плати заостанатиот долг од 2015 до 7 август 2017 година за потрошена вода и собран смет на ЈКП „Дервен“ во висина од 10,5 милиони денари. Исто така и нотарско адвокатските трошоци во висина од 59 илјади и 50 денари. Така пишува во нотарскиот акт со кој Комуналците си ги бараат парите за долгот што пред 7 август, лани, го затекнал новиот в.д директор д-р Димитар Стровјановски. За него документите се зачудувачи бидејќи смета дека несоодветствувале на договорот што произлегол од телефонскиот разговор со новиот в.д директор на ЈКП „Дервен“ за состанок на службите во двете инзтитуции, здравствената и комуналната, за слагање и подготовка на спогодба со која на велешка Болница ќе и се овозможи исплата на рати за стар долг. Д-р Стровјановски тврди дека нов нема бидејќи редовно ги плаќале фактурите кон Дервен. 

Едно од најмалите маала во Велес, покрај „Jаворче“ од дамнина до денес е маалото „Долни град“. Според историски податоци, ова маало, кое се наоѓа на најјужниот дел на градот, е првото населено место со македонско население во стариот град. По заземањето на тогашен Велес од страна на Турците, што се наоѓал на високиот рид над реките Тополка од една и Вардар од друга страна, првите велешани кои го напуштиле стариот град , засолниште нашле најнапред во маалото „Долни град“, па во маалото „Долни Дуќани“, а подоцна и во близина на мостот покрај кој Турците имале изградено населба.

Четири мали главички се гледаа под купот од кебиња и јоргани кога ѕирнав низ прозорецот, без стакло на едниот дел, во една од двете трошни собички на скромниот дом на семејството Усеинови во Велес. Надвор беше ладно утро а тие спиеја гушнати и припиени едно до друго затоа што така го победуваат студот во ладната соба што не може да се загрее поради тоа што пари за дрва нема па се штеди за да се запали само стариот шпорет во соседната соба и тоа кога се готви ручек, се грее вода во ѓум за да се искапат децата, да се исперат алиштата, да се измијат садевите и да се исчисти домот.

Триесет и едногодишниот Димитар Чоков од велешката населба Превалец го фати крстот што Митрополитот Повардарски, Господин Агатангел го фрли во осветените води на реката Вардар од Мало Мовче. Тој е оженет и татко е на двогодишна ќерка. Чоков е вработен во кавадаречки „Дрекселмајер“. Тој на денешниот празник „Војордан - Водици“ по осми пат заплива во водата на реката како дел од тајфата која исто така пред шест години имала фаќач на крст.

Куп од шут а не дом. Вака изгледа изгорената куќа на петчленото семејство Гаврилово по пожарот што  на 3 јануари, годинава проголта се што тие имаа. Пожарот се случи околу 12 и 30 часот во населбата Бараки во Свети Николе. Со цел да му помогнат велешани организираат граѓанска хуманитарна акција „Помош за семејството Гаврилови“ што ќе се одржи вечерва со почеток во 21 часот во Royal Pab со цел да се соберат средства и да му помогнат на ова петчлено семејство од Свети Николе.

Сменети се двајца директори на Општински основни училишта во Велес и назначени се вршители на должност. Станува збор за ООУ „Кирил и Методиј“ и „Блаже Конески“. Според Градоначалникот Аце Коцевски смената се случила поради утврдени незаконитости во работата и злоупотреби констатирани од Државниот просветен инспекторат. На местото на Анита Станинова Мирчевска во ООУ „Кирил и Методиј“ е именуван професорот по ликовно образование Илко Стојановски додека во ООУ “Блаже Конески“ на местото на Љупчо Николовски за в.д Директор е именуван професорот по математика Јованче Манасков.

Поврзани вести

 

Најново