Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Малиот лифт во велешката болница веќе подолго време не работи. Сега сите, пациентите и граѓаните, го користат големиот лифт во петкатната болничка зграда кој вообичаено беше наменет за персоналот и за итните случаи во болницата. Но тој функционира само со чип па затоа вработените од централата постојано мораат да го отвораат за да можат граѓани и пациенти да стигнат до одделенијата. Директорот на болницата д-р Атанас Василев вели дека лифтот е стар дваесетина години и е дотрајан. Неколку пати досега бил поправан. Последен пат бил сменет и моторот но за кратко бидејќи бил максимално искористен повеќе не можел да се поправа.

Лифтот не работеше ни на вториот ден од Новата година, кога во болницата дојде градоначалникот Славчо Чадиев за да го посети првото новороденче во Велес. На прашањето дали општината ќе помогне да се надмине проблемот со лифтот иако не е надлежна , градоначалникот одговори дека ќе излезе во пресрет.

„Доколку има потреба општина Велес како стабилна општина ќе притекне во помош не само во сегментот на лифотот туку и за било што друго што ќе се побара од општината. Оваа година ќе биде проширен и патот до болницата. Улицата Самоборска наново ќе биде асфалтирана така да сообраќајот ќе се одвива многу полесно до ова значајно место во нашата општина“, рече Чадиев.

Откако во централниот болнички објект ги замениле сега приоритетно за болницата била замената на цевките кон нервното и одделението за физикална терапија, лабораторијата и одделот за трансфузиологија.

„Би го спомнал дотрајаниот цевководен систем кој е стар 50 години. Ние дел од него заменивме така да годинава ќе продолжиме етапно да ги заменуваме старите цевки за водовод и парно греење со нови кон овие одделенија“, рече Василев.

Инаку деновиве велешката болница е опремена со нова медицинска апаратура, донација од министерството за здравство. Лабораторијата за испитување на крв доби биохемиски анализатор кој ќе овозможи да се забрза постапката за за испитување на серум, урина, плазма. На одделението за ренгенологија веќе е инсталиран и нов дигитален мамограф./Д.С

 

Поврзани вести

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

10 (десет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на hrmk@rontis.com  или на адреса:

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2019 година.

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2019 година .

Најново