Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Во Велес има над 6.000 граѓани со дијабетес што претставува околу 13,5 % од вкупниот број на жители во градот. Загрижува бројката која говори за 20 деца со дијабетес кои се на возраст до 15 години. Бидејќи овие бројки не смеат да се игнорираат од собирот што во центарот на градот, пред споменикот на Кочо Рацин, го организираше Здружението на лица со дијабетес „Шекерче - Лолипоп“ порачаа дека овие бројки не смеат воопшто да се игнорираат. Воедно на 14 ноември, светскиот ден на дијабетесот членовите на ова граѓанско здружение упатија барања за подобрување на животот на лицата со дијабет во Велес.

- „Децата прво, потоа Дијабетесот! Стоп за дискриминацијата на децата во градинките и училиштата каде треба да се воведат едукативни работилници и предавања за подигнување на јавната свест за дијабетесот, рече претседателот на „Шекерче-Лолипоп“, Димче Велес.

Всушност ова нивно барање се однесува на подигнување на свеста кај останатиот дел од популацијата која наместо да ги омаловажува треба да ги прифати дијабетичарите и наместо со подсмев за боцкањето на инсулинот кој остава траги по нивните тела да им помага да ги наминат стресните мигови. Децата во игра знаат да се удрат а сепак треба да внимаваат тоа да не им го прават на другарчињата кои се боцкаат со инсулин во пределот на надлактиците или околу папокот во стомакот.

На денешниот собир на дијабетичарите во Велес, кои држејки во раце сини балони, прво пешачеа од пред Стоковната куќа до споменикот на Кочо Рацин, исто така беа соопштени уште три барања и тоа за воведување на европската пракса за набавка на инсулин и соодветна терапија за дијабетес со желба за нови групи на ваков вид иновативни лекови, особено ултра долго делувачките, како и сетови за инсулински пумпи за лицата на кои тие им се неопходно потребни. Потоа воведување на практиката Инсулинската аптека во градот сама да требува потребна количина на лекот, дијабетичарите да имаат редовни контроли од Малмед како и целосен и праведен пристап до здравствените услуги со целосна и несебична поддршка за работа на Центар за дијабетес во болницата во Велес./У.Ј

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.