Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Racinovi foto

Оваа година се совпаднаа три јубилеи, 110 годишнината од раѓањето, 75 години од смртта и 55 години од почетокот на Рациновите Средби, посветени на великанот, поет и револуционер Коста Солев Рацин. На оваа манифестација Велес секогаш бил горд. Годинава, чествувањето на Рацин го доби потребниот квалитет кое поетот го заслужува и како револуционер и како наш сограѓанин, велешанец. Пред почетокот на годинешната културна манифестација ми се јави мојата соученичка Лидија Демниева, претседател на Македонското Здружение „Кочо Рацин“ од Белград и изрази желба да биде присутна на манифестацијата. Организаторот ја покани. Демниева дојде во родниот Велес и со себе донесе една фотографија која во себе ја носи приказната за тоа како започна организацијата на „Рацинови Средби“.

Имено, на 13 јуни 1963 година, во Велес, во киното 11ти Октомври“ се одржало одбележување на 20 годишнината од смртта на Коста Солев Рацин. На не а се фотографирани, од лево кон десно, Видое Смилевски – Бато, Методи Демниевски – тогашен претседател на Социјалистичкиот сојуз на Велес, Лазар Колишевски, Марија Солева мајката на Коста Рацин, Вељко Влаховиќ, револуционер, познаник на Рацин, Страхил Гигов и Драган Николовски – Ганди. Во салата на киното биле присутни и Блаже Конески, Ѓорѓи Русковски, Тихо Најдов, како и други поети и тогашни општествени работници.

Racinovivtora strana fin

На втората страна на фотографијата е напишан текстот што го читате

По завршувањето на одбележувањето токму Методиј Демниевски предложил организирање на средби посветени на поетот но многу по масовни да се одржуваат секоја година во Велес. Него го поддржал гостинот Вељко Влаховиќ и сугерирал поетската манифестација да добие југословенски карактер со присуство на поети од сите тогашни југословенски републики. Тихо Најдовски , како поет и истакнат работник, бил предложен да направи концепт за ворганизирање на средбите кој го добиле името „Рацинови средби“.

По средбата со Лидија Демниева жалам што ја немавме оваа фотографија и приказната што таа со себе ја носи кога во 2013 година ја реализиравме изложбата „50 години Рацинови Средби“. Сепак се радувам што годинава, исто така јубилејна на манифестацијата, откриваме нови приказни, нови вредности и луѓе кои несомнено дале придонес за ова манифестација.

Metodij Demnievski fin

 

Инаку, Лидија Демниева донесе многу фотографии и приказни од семејната архива што имам намера да ги средам, проучам, доистражам и од нив да ги симнам и забележам сите приказни. На дел од нив е и нејзиниот татко, Методиј Демниевски јас сега ќе напишам велешанец кој е подзаборавен во Велес и покрај неговите заслуги за развојот и индустријализацијата на градот.

Promocijanakniga4

Лидија Демниева во спомен куќата на Кочо Солев Рацин

Сега, ден откако се спушти завесата на јубилејните 55 Рацинови Средби се спушти и полека ги средуваат впечатоците тие што беа дел од неа секако дека првата констатација гласи: Oдлично чувство, за тоа што средбите се издигнаа на заслужено ниво!! На манифестацијата се положија цвеќиња пред рациновите спомениците и му се оддаде заслужената почит на поетот, едни ја говореа а други ја слушаа убавината на рациновата поезија, граѓаните добија поштенска марка со ликот на Кочо Рацин, присуствуваа на велелепна изложба на портрети на Рацин од академскиот сликар Ангел Петров што тој ги подари на општина Велес и на промоција на книгата „Влогот на Конески во Рацин“ од проф. д-р Вера Стојчевска Антиќ како и на Поетски митинг, на доделување на годинешните награди на лауреатите но и на два незаборавни концерта во нашиот театар.

И некако незабележително помина малата брошура под наслов „Кочо Рацин – живот и дело“ издадена од Народниот музеј на Велес и Клубот на писатели „Кочо Рацин“`, која ни ја врати вербата во заветот дека ќе го чуваме ликот и делото на Рацин, засекогаш.

Promocijanakniga3

Не е ова туку така напишано. И најмладите во Велес пишуваат по некој стих или строфа за Рацин. Ова го прочитав на едно место:

„Сакам да го сретнам Рацин на сокак,
да му стегнам десница рака,
за да знае дека има уште некој,
што го чита, што го сака...“

Навистина, така се сака и брани Рацин!

Љупчо Данов

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.