Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

vojdinovskazasport fin

Една од главните цели на Европската Унија во поглед на младите е, секојдневното креирање на европски политики, кои промовираат активност на младите, одговорно граѓанство и подобри можности за образование, вработување и квалитетен спорт, рече во денешното обраќање кон своите сограѓани европската карате судијка Климентина Војдиновска. Таа додаде:

„За таа цел, младите европјани, европските граѓански движења, владини агенции и експерти учествуваат во постојани консултации за политичките цели и праксата на поле на европската младина. Европската Унија го поттикнува развојот на младите, преку развој на младинските асоцијации, мрежи и иницијативи и стимулира меѓународна соработка меѓу младинските организации.

Спортот е уште една област, каде активностите на Европската Унија се раководат со Европската културна конвенција.

Европската Унија создава етички, безбеден и здрав спорт, спорт достапен за сите, преку најширока можна соработка и соодветна распределба на одговорностите помеѓу владините и невладините организации.

Постојат блиски врски меѓу физичките вежби и здравјето и затоа Европската Унија вложува огромни средства во развојот на спортот.

Европската Унија ја одликуваат и повеќе Конвенции во областа на спортот, како што се : Конвенцијата за анти-допинг, Конвенција за ненасилство на навивачи и лошото однесување на спортските натпревари итн.

Европската Унија става посебен акцент на социјалната кохезија преку спортот, со обезбедување на спортски програми за малцинските групи и инвалидите.

Почитувани сограѓани,

Европската Унија е семејство на модерни и цивилизирани граѓани, на среќни млади луѓе со светла иднина и неограничени можности за напредок и развој, млади луѓе на кои им е достапен спортот и спортувањето во најмодерни спортски центри, изградени по најмодерни стандарди.

Во квалитетниот спорт е иднината на младите и здрави генерации, а во сите нас е шансата да ја поведеме државата во модерна и цивилизирана Европа, во Европа без граници, во европското семејство на стабилност и безбедност!

Одлуката за иднината да ја донесеме во заедништво!

Да го дадеме нашиот глас на претстојниот Референдум, ЗА Европска Македонија !

Заедно сме посилни, сите заедно, сите млади во Македонија, да се обединиме во различностите, да ја поведеме Македонија НАПРЕД КОН ПОСВЕТЛА И ПРОСПЕРИТЕТНА ИДНИНА !,“ рече Војдиновска.

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

banerknigovodstvo

Најново