Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

cenavoda fin

Одлука за покачување на цената на водата од 0,9 денари по тон Советот на Општина Велес не донесе, констатираше денеска Градоначалникот Аце Коцевски. Тој ќе бара Советот по трет пат да ја стави точката на дневен ред , откако пред еден месец ја симна и во петокот на 2 ноември, повторно ја врати на дневниот ред на 22 седница. Коцевски смета дека за одлуката не кренало „два прста“ мнозинство од присутните членови на Советот. 

-Затоа што според Законот за локална самоуправа Советот ги носи одлуките со мнозинство гласови од вкупниот број присутни членови. Во овој случај биле присутни 20 членови. Десет членови на Советот гласале за, седум биле против, двајца се воздржале од гласање поради конфликт или судир на интереси а еден се воздржал од гласање. Одлуката не е донесена иако Советот смета дека е донесена затоа што нема мнозинство, 10 гласа не се мнозинство од 20 присутни членови на Советот, рече Градоначалникот.

Повторување на гласањето според Коцевски мора да има за да не се оспорува Одлуката на суд. Легитимитетот , согласно закон, е особено важен за градот да не се доведе во ситуација Државната регулаторната комисија да му одреди повисока цена од предложената на Управниот одбор на ЈКП „Дервен“.

Инаку, ако се пресмета покачување на цената на водата во Велес според Одлуката од 2 ноември, на база на месечна потрошувачка на домаќинство со 20 тони вода, тоа ќе треба да плати 18 денари повеќе од сегашната цена или 216 денари повеќе на годишно ниво.

KocevskisoIvan fin

-Од разговорите што ги имавме со Регулаторната комисија ни преостанува во наредните години да се анализираат влезните параметри кои ги има дадено ЈКП Дервен и доколку утврдиме дека некои позиции се предимензионирани и нереално ставени, евентуално да дојде до корекција. Но не можам да ветам дека ќе дојде до тоа. Јас повеќе сум загрижен од тоа цената да ја одреди Регулаторна затоа што Општина Ресен и Општина Велес се последните кои немаат донесено одлуки за корекција на цената на водата, рече Коцевски.

Одговарајќи на новинарско прашање дали постои „тивка војна“ помеѓу Градоначалникот и политичката опција на која и припаѓа Коцевски одговори дека впечатокот бил погрешен и додаде дека станувало збор за различни концепциски мислења за одредени прашања.

Претседателот на Советот, Душко Петров став за барањето на Градоначалникот најави за утре, вторник, 6 ноември./У.Ј

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.