Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Naslovna fin

Целосно реновираните простории во Здравствениот дом во Велес ќе го подигнат квалитетот на здравствените услуги на граѓаните. Двете нови возила за Итна помош што ќе ги добие оваа јавна установа, како грант од Јапонската Амбасада ќе придонесат за унапредување на дејноста. Имплементирањето на новиот модел на Мобилни сервиси треба да ги направи многу поблиски здравствените услуги до граѓаните кои живеат во населените места на општина Велес и на соседните, рече министерстот за здравство Венко Филипче. Тој денеска присуствуваше на свеченото предавање на реновираниот Здравствен дом во Велес.

ZDvtora fin

-Мобилните сервиси треба да ги направат подостапни здравствените услуги за граѓаните во населените во кои нема концесионери, матични лекари, па жителите се принудени да патуваат до Велес и тука да бараат здравствена услуга како и да купуваат лекови. Со новиот Мобилен сервис сакаме да ги доближиме услугите за мајките со мали деца, граѓаните со хронични болести како и потешко подвижните. И да го надополниме сревисот за Мобилна аптека за да на тој начин жителите во овие рурални средини ги добијат севкупните здравствени услуги, рече Филипче.

NikolaiFilipce fin

Освен комплетно реновираната Итна помош и административниот дел сместен на третиот кат во зградата на Здравствениот дом е поставен и лифт.

-Инвестицијата е од сопствени средства и чини 7 милиони денари. Упатувам благодарност до Ротари клубот Велес кои на Здравствениот дом му го донираше медицинскиот мебел, на Јапонската Амбасада и Центарот на Вардарски плански регион со чија помош успеавме да ја добиеме донацијата во висина од 37 илјади евра со кои ќе се подобрат условите за лекување на граѓаните во Велес, рече Никола Димовски директор на Здравствен дом во Велес.

ZDtreta fin

Тој додаде дека во изминатите месеци оваа јавна здравствена установа примила на работа и пет нови лекари со што се доекипирала. Сега на велешани како и на жителите на околните места во кои спаѓаат и руралните општини Чашка, Градско и Лозово на располагање им стојат 13 екипи за Итна медицинска помош.

ZDlift fin

Министерот Филипче оствари работна средба на која освен директорот на Здравствениот дом присуствуваа и директорите на Општа болница во Велес, на Центарот за јавно здравје и Болница Јасеново со цел да се планираат потребните инвестиции и она што е вишок во некоја од овие институции да може да отстапи на останатите во кои е можеби понеопходно потребна.

ZDpredlift fin

-Тоа што велешка болница, до крајот на годината, ќе добие уште едно медицинско возило а Здравствениот дом од Јапонска амбасада уште две, го прави овој регион целосно обезбеден за потребите од транспорт и за мобилните сервиси. Во Болница Јасеново најсериозен проблем е кадарот и за тоа ќе испратат барање кое по завршување на претседателските избори ќе биде земено во предвид, додаде Филипче.

ZDured fin

Мобилните сервиси ќе овозможат преку ротирање на обучени тимови од лекари и сестри на Итната медицинска помош да даваат услуги на пациентите од руралните средини во кои постојат здравствени амбуланти а нема интерес од приватните лекари за отворање на ординации. /У.Ј

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 10/09/2019 година.