Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

veles3 fin

Велес покрај историски и културен имал и богат развиен црковен живот. Велешани одсекогаш биле верни на својот корен, на својата вера и секогаш покрај градењето на храмови, биле големи борци за заштитата на својот мајчин македонски јазик. Во црквите ретко двозволувале литургиите да се водат на грчки иако владиците биле Грци или Бугари. Со гордост ги посетувале храмовите кога во нив се пеело на славјански, на македонски, велешки дијалект.

Пред 1800 година нема пишани документи за црковниот живот во Велес. Се знае само дека тогашната Епархија била под Охридската Архиепископија. Нема пишани документи за тоа кои биле владици, како се викале. Но, кажувања на стари велешани, кои од колено на колено, пренесувале говорат за тоа дека  до средината на 1750 година Владиците живееле во стар Велес кој се наоѓал над манастирот „Свети Димитрија“. Постојат и денес докази, дека таму се наоѓала старата Митрополија. Веројатно владиците биле Грци. Меѓутоа, постојат докази дека во црквите се проповедало на славјански јазик бидејќи точно се знае дека во тоа време во Велес никој не знаел да говори, пишува или да чита на грчки јазик.

Хаџи Мише Кушев, дедо на Мишо Кушев, се родил 1740 година и живеел до 1855 година. Тој бил еден угледен Велешанец кој младите ги учел да пишуваат и читаат на црквно - славјански и на мајчин велешки јазик. Книгите кој сам ги пишувал и од кои учеле децата биле со велешки дијалект.Податоците во периодот по 1800 година ги забележале истакнати грчки и бугарски истражувачи. Но сите настани ги паметеле и старите велешани.

Така, во архивски документи, во периодот од 1800 до 1855 година е запишано кои биле Владици во Велес.

Прв владика бил Игнатиј. Тој бил Грк од Лариса и како Владика во Велес останал 45 години. Умрел во длабока старост, во 1841 година. Игнатиј не поседувал наобразба. Знаел да чита на грчки но, не знаел да пишува.За него најважно било да живее убаво, да биде во добри односи со најимотните Велешани и да си го зачува местото во Патријаршијата. Во негово време свештениците во црквите ги одржувале литургиите на славјански, а само тој „пеел“ на грчки. Меѓутоа, од Цариград силно притискале за уништување на славјанскиот јазик и воведување на грчки јазик како во црквитетака и во црковните училишта. Но, Игнатиј знаејќи дека тоа е невозможно наредбата не ја спровел во дело.

Затоа во велешко пристигнал Владиката Фенер и ги посетил сите манастири во Епархијата кога наредил да се изгорат сите книги на славјански јазик. Многумина од поучените Велешани реагирале на тој варварски чин на владиката. Сведок на горењето на старите книги бил и младиот поп Ѓорѓи кој го придружувал Владиката при посетата на манастирите и црквите.

velesduhovno1 fin

Црква „Свети Спас“

Во Велес, за време на владиката Игнатиј се изградени две цркви. Иако во маалото Прцорек постоел мал параклис, а имотните Велешани кои живееле во тој дел на градот добиле дозвола од Султанот, за два месеци, да изградат храм на јужниот дел на Велес, на местото на старата црква која била во состав на стар манастир. Велешани, од левата страна, веднаш се зафатиле со работа. Сите граѓани работеле и дење и ноќе и во одредениот рок црквата била изградена. Ја осветил владиката Игнатиј. Ја крстиле „Свети Спас“ и во неа богослужбите се одржувале исклучиво на славјански јазик со велешки дијалект.

Жителите од десната страна на Велес не биле рамнодушни на сето она што го направиле нивните сограѓани од спротивната страна на градот. Иако се радувале на изградената црква на левата страна, која високо на ридот се издигала тоа било поттик и тие да се зафатат со иницијатива чиј резултат ќе биде да изградат, на својата страна во градот, поубава и поголема црква. Хаџи Јанко Кушев и Давчо Богданов ја превзеле организацијата и во 1840 година , на ридот под Вршник и високо над Вардар биле удрени темелите на новата црква. Го ангажирале папрадишанецот, големиот градител и неимар Андреја Дамјанов и неговата градителска тајфа. И во нејзината изградба со пари и работна рака учествувале сите работоспособни граѓани на десната страна на градот. Велелепното духовно здание го добило името „Свети Великомаченик Пантелејмон“. Црквата била многу поголема од „Свети Спас“ и во неа на богослужба можеле да присуствуваат до две илјади верници. Соборната црква до денес е гордост на Велес.
Но тогаш, по нејзиното осветување, во 1842 година, починал владиката Игнатиј. Тој е погребан на гробиштата во дворот на убавиот соборен храм „Свети Великомаченик Пантелејмон“.

velesduhovno3 fin

Соборен храм „Свети Великомаченик Пантелејмон“

На негово место, во Велес, за Владика бил поставен Теоклит. Жителите на Велес со недоверба го примиле новиот триесетгодишен Владика кој живеел развратен живот. Но тој не се спротивставил на воведувањето на македонскиот мајчин јазик, со велешки дијалект, во училиштата во градот по што ја добил наклонетоста на граѓаните. Со тоа си направил лична штета. Бидејќи не ги исполнил барањата на Цриград, за воведување на грчкиот јазик, бил сменет во 1847 година.

На местото на Теоклит за Владика во Велес, во 1847 година, бил поставен Авксентиј, роден во Самоков и образован во Рилскиот манастир. Во Велес дошол од Мостар. Кога седнал во Митрополијата почнал да живее богат живот. Имал многу слуги и практикувал раскошен живот. Бил многу строг и пред Турците покажувал гордост и суетност со што на себе ја навлекол омразата од тогашните бегови и аги.
По две години од именувањето за Владика бил унапреден и во главен заповедник во Велес. Таа функција му дала овластувања според кои не смеел никој да се спротивстави на неговите наредби. Теоклит низ градот се шетал со свита, претходница, составена од шест свештеници, а селаните го пречекувале како да е цар.

Но него не го почитувале видните велешани.

Во црквите Авксентиј вообичајно литургиите ги држел на грчки, освен на големите празници кога проповедал на славјански. На грчки јазик се пеело во „Свети Пантелејмон“, но во „Свети Спас“ литургиите се држеле само на славјански јазик.

Покрај видните велешани и турските бегови многу негодувале на развратниот живот на владиката Авксентиј. Тие се жалеле до Цариград па така после Руско -турската војна во 1854 година издејствувале смена на Авксентиј кој плачел на заминување од Велес во Рилскиот манастир.

Него го заменил Владиката Антим. Во негово време Велешани ја започнале борбата против Патријаршијата. Се организирале и го избркале со што ставиле крај на фенерното владеење во Велес.

За преостанатите Владици во Велес ќе читате во нареден текст.

Стоилко Андреевски

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Согласно член 4 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на Општина Велес за субвенционирање на физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен велосипед (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), а во врска со Одлуката за определување на максимален износ на доделување на поединечна субвенција на физичко лице за купен велосипед за 2020 година (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), Општина Велес објавува

ЈАВЕН  ПОВИК

за субвенционирање на физички лица за купен велосипед за 2020 година

 

 1. Опис на јавниот повик

 

Општина Велес на физичките лица кои ќе купат велосипед од денот на објавувањето на јавниот повик 27.05.2020г., заклучно со 26.06.2020г. ќе им субвенционира дел од трошоците направени при купување велосипед.

На барателот ќе му се надоместат дел од трошоците направени при набавка на велосипед во висина од 50% од вредноста на велосипедот, но не повеќе од 3.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход.

Јавниот повик ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“.

 1. Право на учетво на јавниот повик

 

Право на учество на овој Јавен повик имаат физички лица кои ќе купат велосипед од денот на објавата на јавниот повик па се до 26.06.2020г., ќе поднесат барање за надоместување на дел од трошоците за набавка на велосипед, а кои ги исполнуваат условите од овој Јавен повик.

 1. Услови што треба да ги исполни барателот

Физичкото лице/барател е должно да ги исполни следниве услови:

 • да е жител на Општина Велес,
 • да нема добиено финансиски средства за набавка на велосипед од било кој извор во Република Северна Македонија (не го искористил правото на субвенционирање по овој основ),
 • велосипедот да го купил од денот на објавување до денот на завршување на Jавниот повик, односно до исцрпувањето на буџетот за оваа намена,
 • купениот велосипед да не биде помал од 24” (инчи), односно 60,96 санитметри, односно да одговара на популација деца кои не се помали од 8-9 години.
 1. Начин на пријавување на јавниот повик

Барателот за добивање субвенција е должен да ја поднесе следната документација:

 • Барање за субвенција (Барањето може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се обезбеди од интернет страницата на Општината: www.veles.gov.mk),
 • фотокопија на важечка лична карта на барателот, како доказ дека е жител на Општина Велес,
 • фотокопија од трансакциска сметка на барателот,
 • доказ дека е извршено купување на велосипед и тоа: фискална сметка во оригинал или фактура со извод од деловна банка, со датум од денот на објавувањето до денот на завршувањето на Jавниот повик, односно до денот на исцрпување на средствата по овој основ,
 • изјава дека барателот нема искористено право на поврат на средства за набавка на велосипед на друг јавен повик од било кој извор во Република Северна Македонија (Изјавата може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се превземе електронски од веб страната на општината).

            Едно физичко лице може да поднесе само едно барање за добивање на субвенција за еден велосипед.

Барањето за надоместување на дел од трошоците  за купен велосипед, заедно со потребната документација се поднесува во архивата на Општина Велес, на ул. Панко Брашнар бр. 1 Велес, секој работен ден од 07.30 до 15.30 часот, во затворен плик.

На пликот треба да е наведено: “Јавен повик за надоместување на дел од трошоците на физички лица за купување велосипед”.

Архивата на Општина Велес примените барања ќе ги евидентира со точното време на поднесување (датум, час и минута), заради воспоставување редослед по кој ќе се разгледуваат барањата.

 1. Начин на спроведување на Јавниот повик

 

За спроведување на Јавниот повик, Градоначалникот формира Комисија за спроведување на постапката за субвенционирање на физички лица за купен велосипед.

Општина Велес дополнително ќе ја извести јавноста за продолжување на рокот и по изминување на рокот од овој Јавен повик заради целосно исцрпување на средствата.

Финансиските средства ќе се сметаат за исцрпени односно доделени кога на предлог на Комисијата, Градоначалникот на Општина Велес ќе донесе решение за исплата на средствата.

 1. Начин на остварување на правото на надоместок

Градоначалникот на Општина Велес на предлогот на Комисијата носи решение за одобрување на барањето за барателите кои ги исполниле условите согласно Јавниот повик и исплата во рок од 30 дена од објавувањето на листата на физички лица за кои е донесено решение за одобрување на барањето. Уплатата на персоналниот данок на доход кој се одбива од доделената поединечна субвенција ќе ја изврши Општина Велес.  

Градоначалникот на Општина Велес на предлог на Комисијата носи решение за одбивање на барањето во рок од 20 дена од денот на завршувањето на јавниот повик за барателите кои не ги исполниле условите од јавниот повик.

 

 

 

                                                                   ОПШТИНА ВЕЛ

Согласно член 4 од Правилникот за условите, начинот и постапката за користење на финансиски средства од Буџетот на Општина Велес за субвенционирање на физички лица од подрачјето на Општина Велес за купен сончев термален колектор (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), а во врска со Одлуката за определување на максимален износ на доделување на поединечна субвенција на физичко лице за купен сончев термален колектор за 2020 година (Службен гласник на Општина Велес бр. 06/20), Општина Велес објавува

ЈАВЕН  ПОВИК

за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор

за 2020 година

 

 1. Опис на јавниот повик

 

Општина Велес на физичките лица кои ќе купат сончев термален колектор од денот на објавувањето на јавниот повик 27.05.2020г., заклучно со 26.06.2020г. ќе им субвенционира дел од трошоците направени при купување сончев термален колектор.

На барателот ќе му се надоместат дел од трошоците направени при набавка на сончев термален колектор во висина од 50% од вредноста на сончевиот колектор, но не повеќе од 20.000,00 денари по лице, со вклучен персонален данок на доход.

Јавниот повик ќе се реализира по принципот „прв дојден, прв услужен“.

 1. Право на учетво на јавниот повик

 

Право на учество на овој Јавен повик имаат физички лица кои ќе купат сончев термален колектор од денот на објавата на јавниот повик па се до 26.06.2020г., ќе поднесат барање за надоместување на дел од трошоците за набавка на сончев термален колектор, а кои ги исполнуваат условите од овој Јавен повик.

 1. Услови што треба да ги исполни барателот

Физичкото лице/барател е должно да ги исполни следниве услови:

 • да е жител на Општина Велес,
 • да нема добиено финансиски средства за набавка на сончев термален колектор од било кој извор во Република Северна Македонија (не го искористил правото на субвенционирање по овој основ),
 • сончевиот термален колектор да го купил од денот на објавување до денот на завршување на јавниот повик, односно до исцрпувањето на буџетот за оваа намена,
 • сончевиот термален колектор да биде инсталиран на адресата на живеење наведена во личната карта на барателот,
 • станбениот објект да не е во фаза на градба и во него барателот да живее,
 • само едно лице од домаќинството може да поднесе барање за добивање на надоместок.
 1. Начин на пријавување на јавниот повик

Барателот за добивање субвенција е должен да ја поднесе следната документација:

 • Барање за субвенција (Барањето може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се обезбеди од интернет страницата на Општината: www.veles.gov.mk),
 • фотокопија на важечка лична карта на барателот, како доказ дека е жител на Општина Велес,
 • изјава дека барателот и членовите на неговото семејство/домаќинство немаат искористено право на поврат на средства за набавка на сончев термален колектор на друг јавен повик од било кој извор во Република Северна Македонија (Изјавата може да се подигне во архивата на Општина Велес или да се превземе електронски од веб страната на општината),
 • фотокопија од трансакциска сметка на барателот,
 • доказ дека е извршено купување на сончев термален колектор и тоа: фискална сметка во оригинал или фактура со извод од деловна банка, со датум од денот на објавувањето до денот на завршувањето на јавниот повик, односно до денот на исцрпување на средствата по овој основ,
 • потврда за платен данок на имот за станбениот објект каде е инсталиран сончевиот термален колектор заклучно со претходната година пред објавување на јавниот повик.

Барањето за надоместување на дел од трошоците за купен сончев термален колектор, заедно со потребната документација се поднесува во архивата на Општина Велес, на ул. Панко Брашнар бр. 1 Велес, секој работен ден од 07.30 до 15.30 часот, во затворен плик.

На пликот треба да е наведено: “Јавен повик за надоместување на дел од трошоците на физички лица за купување сончев термален колектор”.

Архивата на Општина Велес примените барања ќе ги евидентира со точното време на поднесување (датум, час и минута), заради воспоставување редослед по кој ќе се разгледуваат барањата.

 1. Начин на спроведување на Јавниот повик

 

За спроведување на Јавниот повик, Градоначалникот формира Комисија за спроведување на постапката за субвенционирање на физички лица за купен сончев термален колектор.

Општина Велес дополнително ќе ја извести јавноста за продолжување на рокот и по изминување на рокот од овој Јавен повик заради целосно исцрпување на средствата.

Финансиските средства ќе се сметаат за исцрпени односно доделени кога на предлог на Комисијата, Градоначалникот на Општина Велес ќе донесе решение за исплата на средствата.

 1. Начин на остварување на правото на надоместок

По секое поединечно комплетно барање, Комисијата врши увид дека колекторот е купен и инсталиран во живеалиштето според личната карта на барателот, дека станбениот објект не е во фаза на градба и во него барателот живее.

Барателот е должен да и овозможи пристап на Комисијата до станбениот објект и просторот каде е инсталиран сончевиот термален колектор.

Од извршениот увид Комисијата изготвува записник со приложена фотодокументација.

Градоначалникот на Општина Велес на предлог од Комисијата носи решение за одобрување на барањето за барателите кои ги исполниле условите согласно Јавниот повик и исплата во рок од 30 дена од објавувањето на листата на физички лица за кои е донесено решение за одобрување на барањето.

Уплатата на персоналниот данок на доход кој се одбива од доделената поединечна субвенција ќе ја изврши Општина Велес.  

Градоначалникот на Општина Велес на предлог на Комисијата носи решение за одбивање на барањето во рок од 20 дена од денот на завршувањето на Јавниот повик за барателите кои не ги исполниле условите од овој Јавен повик.

 

 

 

                                                                    ОПШТИНА ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново