Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

VelespanoramaRamina fin

Сите осум пациенти кои од почетокот на годината беа регистрирани како случаи заболени од морбили во Велес го прележаа инфективното заболување, без посериозни последици. Меѓу нив имаше едно деветмесечно бебе додека седуммина се на возраст над 35 години. Само тие по лабораториските испитувања беа детектирани како заболени од мали сипаници покрај десетиците пријавени случаи од страна на матичните лекари.

-Други потврдени случаи на морбили во Велес нема. И она што е карактеристично е тоа што ако се изземе деветмесечното новороденче, кај кое болеста се појави со пренос од неговиот родител, таткото, од мали сипаници не заболеа други деца и ученици во општината. Вакцината против морбили се прима на 12 месечна возраст и тоа значи дека новороденчето не можело да биде вакцинирано, рече епидемиологот д-р Билјана Трајкова од Центарот за јавно здравје во Велес.

Јавната здравствена установа исто така ја следи и состојбата во општината со инфективното заболување грип од кое минатата недела заболеа 200 граѓани на Велес. Тоа е највисока бројка на регистрирани болни од почетокот на зимата. Веќе вчера, понеделник 18 март, бројот на заболени е преполовен што значи дека се регистрирани нови 110 болни Велешани од сезонски грип.

Препораките на д-р Трајкова за граѓаните се стандардни и значат внесување на поголема количина на витамини и секако поголема грижа за хигиената особено на рацете./У.Ј

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

banerknigovodstvo

Најново