Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

kuce fin

Бездомните кучиња се постојан декор на велешките улици. Индивидуално или во чопор се појавуваат од секаде. Најчесто се мета на несовесни граѓани и трпат удари од камења, јадат храна со отров и „копаат“ по ѓубрето од канти. Но, има и такви луѓе кои го делат својот оброк со нив. Некои ги сакаат, други пак се нивни жртви. Една од нив е средношколката Симона Мицева.

Devojce fin

Средношколката Симона Мицева дава изјава на тимот на „Читај и меѓу редови“

- Јас ги сакам кучињата, една случка не го промени тоа но разбуди повеќе страв кај мене. Тоа се случи кога си заминував од дворот на соседката, ја преминав улицата но пред да тргнам забележав едно куче. Се обидов да не му обрнувам внимание, па безбедно поминав до мојата порта. И неочекувано, пред да влезам, истото куче се стрча кон мене и ме нападна. За среќа дедо ми дојде и некако успеа да го тргне кучето кое беше врз мене, рече Мицева.

animamunfi fin

Апел за помош од „Анима мунди Велес“

Од Здружението на заштита на животни “Aнима мунди” велат дека низ велешките улици има околу 300 кучиња. Голем дел од нив се кастрирани.

Стационарот „Пансион Гиовски“, во село Војница, заловува и третира кучиња но потоа ги враќа на улица. Таму се згрижуваат и бездомните кучиња кои не ги собира во домот на велешанецот Виктор Мазнев. Кај него дома сега има вкупно 30 бездомни кучиња.

ViktorMaznev fin

Виктор Мазнев со бездомни кучиња во неговиот дом

Општина Велес има законска обврска да ги третира бездомните кучиња на нејзината територија. За таа цел има подготвено План и Програма за кои се предвидени средства од општинскиот буџет кој за оваа година изнесува 2.000.000 денари.

Ace fin

Градоначалникот на Велес, Аце Коцевски додека одговара на прашањата на тимот на „Читај и меѓу редови“

-Тие се далеку од доволни за да го решиме проблемот. Едно куче згрижено во „Пансион Гиовски“ дневно општината ја чини 600 денари а кога се третира и оперира вкупно 1200 денари. Тоа значи дека станува збор за сериозна работа која чини многу пари. Решението според мене е во тоа да бидат вкрстени активностите на општината од една и од друга страна да апелираме граѓаните да бидат многу посовесни. Да не ги чуваат кучињата само додека им помине меракот па потоа да ги остават на улица. Исто така треба да апелираме граѓаните, љубители на кучиња, да згрижат или посвојат бездомно куче, рече, градоначалник Аце Коцевски.

Bezdomni kucinja fin

Секојдневна глетка на улиците во Велес

Коцевски додаде дека од буџетот на општината за плаќање на оштета на граѓани нападнати од кучиња скитници се издвојуваат високи суми на средства. Во 2017 година по основ на 11 тужби општината исплатила 1.367.250 денари, додека лани висината на оштета општината ја чинела 1.190. 000 денари.

Автор: Меланија Стојанова, ученичка во СОУ „Гимназија Кочо Рацин“

Во подготовката на текстот помагаа: Сара Атанасовска, Ивана Кичукова, Ели Керова, Сара Стојчевска и Ивана Василева ученички во СОУ „Гимназија Кочо Рацин“

slika

Поврзани вести

E baner

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Најново