Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

SarmaaleekipanaItnamedicinskapomos fin

Сто дваесет и двајца Велешани денеска, недела 7 април, бесплатно проверија притисок, шекер во крв и вкупен холестерол на пунктот што Итната медицинска помош, два часа, го отвори на плоштад Сармаале во Велес. Граѓаните ги прегледуваа д-р Страхил Тодоров и д-р Елеонора Јованова, лекари по општа медицина во Здравствениот дом додека мерењата на притисокот, шекер во крв и вкупен холестерол го реализираше медицинска сестра.

drStrahilTodorov fin

- Целта на светскиот ден на здравјето е превенција затоа што многу помалку пари од здравствената каса се користат на превенција отколку за лекување. Затоа ЈЗУ „Здравствен дом“ Велес обезбеди медицинска екипа која на плоштадов за да можат граѓаните бесплатно да се прегледаат. Она што ние овде го правиме е мериме притиско и на граѓаните со здравствени проблеми им мериме шекер и вкупен холестерол во крвта. За черириесеттина минути прегледавме 46 граѓани што според нас е задоволителна бројка. Тоа што мене ме радува е што пациентите ги примаат нашите совети, им укажуваме на недостатоците во нивната здравствена состојба и каде треба понатаму да се обратат дали кај матичните лекари или кај специјалистите од соодветната област за конкретзирање на дијагноза и одредување на терапија што во иднина ќе им ја подобри нивната здравствена состојба, рече д-р Тодоров.

Акцијата на Здравствениот дом во Велес започна во 10 часот и траеше во наредните два часа./У.Ј

peskaravel

deltaprom

malina

babuna1

Поврзани вести

Kozuvcanka NG 300x250 Duma

veles2

gradsko1

caska

JPVLISICE

romantik1

jkpsvetinikole

crvenkrst2

vmro

biblioteka

fokus1

teatar

sekerce

gradinka

macaovcarova

konsalting

АПЕЛ ЗА ПОМОШ НА СЕМЕЈСТВОТО МАНЕВИ

На 20 декември 2019 година во пожарот што изби во комплексот Варналиите, во Велес, на улица: „Јован Наумов Алабакот“ целосно е оштетена и куќата со реден број 10 на семејството Маневи во која живееја Љубица и Бојан. Огнот ги пеплоса покуќнината, мебел, технички апарати и гардероба. Тие немаат каде да живеат. Засега се згрижени кај роднини. На Љубица и Бојан им е потребна граѓанската помош и поддршка. Граѓани, да му покажеме на ова семејство, дека не е само во загубата на имотот. 

Пред и за време на новогодишните и божикни празници, секој од Вас колку што може нека донира на сметка 210-5016284563-22, депонент НЛБ Тутунска Банка АД Скопје. Сопственик на сметката е Манева Љубица со живеалиште на ул. Јован Наумов Алабакот број 10 во Велес. Број на повикување за физички лица е 289, за правни лицае 262, со назнака донација.

За добронамерните граѓани надвор од Македонија уплатите можат да се вршат на IBAN Code MK7210501628456322, SWIFT TUTNMK22.

Најново