Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Vakciniranje1

За да ги вакцинираат и заштитат од заразни болести кои можат да бидат кобни по нивниот живот, денеска, Службата за вакцинација на предшколски и школски деца ги бараше децата кои не примиле задолжителна вакцина во три дела на Велес. На велешка Рамина,кај црквата „Света Богородица“ и во близина на Бирото за вработување.

Vakciniranje2

Здравствените работници според празните вакцинални картони и здравствените книшки, многу лесно утврдија дека две од вкупно осумте деца на Велешанка која живее во месноста Рамина не примиле вакцина. Едно од девојчињата прими една додека второто беше вакцинирано со две вакцини. Нивната мајка се бранеше со тоа што не знаела кога децата треба да ги вакцинира.

dr Pandeli fin

-Вакцинирањето се одржува во европската Недела на имунизација што втора година,министерството за здравство ја организира во соработка со Здравствените домови. Таа започна на 19 и ќе трае до 25 април. Целта е да ја промовираме вакцината како најважна метода во борбата против одредени заразни болести. Овде на Рамина ги бараме децата кои се невакцинирани или некомплетно вакцинирани и низ разговори со локалното население да ја промовираме вакцинацијата како значајна во борбата за спречување на појава на одредени заразни болести, рече д-р Пандели Божиков, специјалист по училишна медицина.

Vakciniranje naslovna

Тој на децата им подели флаери со испишани пораки за јакнење на свеста за примање на вакцина додека со мајките разговараше зошто е потребно навреме да ги носат децата на вакцинирање. Според оваа служба, Здравствениот дом во Велес, располага со точна евиденција на невакцинирани деца. Само 110 од нив, од вкупно 4.600 на предшколска и 8.000 на школска возраст, досега не примиле вакцина против ситна сипаница или морбили.

Vakciniranje3

-Службата на Здравствен дом во Велес досега нема проблеми со вакцинирањето на децата од страна на родителите. Тие ги носат децата во амбулантата. Младите родители на интернет, поточно на социјалните мрежи читаат и тоа што треба и тоа што нетреба. На ниво на град Велес навистина станува збор за мал број на родители што одбиваат да ги вакцинираат своите деца иако тие на нивна возраст примиле вакцини. Затоа сакам да ги советувам за се што не им е јасно а е поврзано со вакцинацијата да дојдат на разговор со нас, во нашата амбуланта, додаде д-р Божиков.

Vakciniranje4

Дел од Службата за вакцинација на предшколски и школски деца деновиве е на терен во Велес откако претходно ги посетиле и населените места во општината. Ќе ги бара сите невакцинирани деца додека дел од нивните колеги во амбулантата во Здравствениот дом во Велес ќе работат двосменски од 7 до 20 часот за да овозможат имунизацијата да им биде достапна на сите родители во градот./У.Ј

 

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 10/09/2019 година.