Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ekologisti1 fin

Едукација на ученици од основните училишта за собирање, селектирање и рециклирање на ПЕТ амбалажата што се создава во општина Велес реализираа денеска екологистите на „Вила Зора“. Едукацијата е дел од проектот „Намалување на ПЕТ, преку собирање и рециклирање во Велес“ што екологистите започнаа да го спроведуваат лани, во месец септември и ќе трае до август, годинава.

Станува збор за партнерски проект на друштвото со Општина Велес и фирмата „Павор“ ДООЕЛ Велес. Вкупниот буџет на проектот изнесува 30.000 $,од кои 22.160 $ се обезбедени од страна на Глобален Еколошки Фонд (ГЕФ-ПМГ), додека остатокот е обезбеден од Општина Велес, „Павор“ ДООЕЛ Велес и ЕД „Вила Зора“.

Ekologisti2 fin

- Собирање, селектирање и рециклирање на ПЕТ амбалажата што се создава во општина Велес, преку подигање на јавната свест, стимулирање на целните групи, како и воспоставување на механизам на соработка на главните фактори одговорни за третирање на ПЕТ амбалажа се цел на овој проект. Сакаме да ги информираме граѓаните на Велес за проектните активности и очекуваме тие да се вклучат во реализацијата затоа што станува збор за подигање на свеста за селекција на отпадот што обезбедува самоодржливост на самиот проект. Тој е иновативен затоа што нуди можност преку добра организираност и интересно спојување на граѓаните, локалните власти и бизнис заедницата, отпадот да не биде ѓубре или проблем туку суровина која ќе биде извор на приход, рече координаторот на проектот Весна Кочова.

Ekologisti3 fin

ЕД „Вила Зора“ постигна договор со основните училишта во Велес и со поголемите угостителски објекти да ја селектираат ПЕТ амбалажата што овозможува финансиска полза додека откупувачот, фирмата „Павор“ си обезбедува сигурен извор на суровина за откуп. Преку активностите, во текот на целиот проект, инвентивно ќе се подига јавната свест кај најмладите и кај угостителите за правилно искористување на ПЕТ отпадот. Се очекува и пошироко вклучување на граѓаните./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново