Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

topola padnata vo Prevalec fin

Силниот ветер што синоќа го зафати Велес турна стеблото на топола, високо дваесеттина метри, на фудбалското игралиште во населбата Превалец. Околу 19.30 часот, дел од стеблото паднало на игралиштето на кое петнаесет минути претходно тренирале фудбалерите на ФК „Превалец“ и за среќа во моментот на случката се наоѓале на друг дел на теренот.

-Нема повредени фудбалери но глетката беше стравична, вели тренерот Диме Маневски.

Управата на клубот за случката информирале во Општина Велес од каде денеска на лице место излегла инспекторката за заштита на животна средина Билјана Шуркова Манаскова. Претходно општинската комисија за постапување со оштетени дрвја направила увид и ја обележала тополата за сечење но било потребно време за да се обезбедат услови за сечење на високи дрвја па затоа до вчера не била исечена тополата.

- Бидејќи е останат голем дел од стеблото на распуканото и паднато дрво како и за уште други две стебла веќе е издадено решение за сечење на ЈКП Дервен. Постапката е итна и треба да заврши до 25 август, рече инспекторката.

Според Шуркова Манаскова освен паднатата ќе треба да се исечат уште две други стебла на канадска топола околу фудбалското игралиште додека на шест ќе им се кастрат гранките.

- За другите дрвја, за кои во првиот момент е одлучено само да им се искастрат гранките, ќе се обратиме до шумското стопанство Бабуна како покомпетентни за вакви високи дрвја да ни дадат и нивно мислење. Доколку биде донесена одлука да се исечат, ќе биде постапено, додаде инспекторката.

Општинската инспекторка апелира до велешани во услови на јак ветер или доќд, поточно невреме, да не стојат или да не ги паркираат своите автомобили под дрвја и дрвореди. Особено тоа да не го прават под крошните на неколку децениски дрвја./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново