Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Porcelanci fin

Се состанаа над двеста поранешни работници на велешка Порцеланка, кои имаат извршни судски решенија за наплата на побарувања по основ на неисплатени плати и други надоместоци, со Конфедерацијата на синдикални организации на Македонија во Велес. Нивните приказни, како што рече, за прв пат ги слушнал претсетателот на конфедерацијата Марјан Ристески.

- За жал во Македонија не е само Порцеланка постојат и други вакви фирми. Замислете граѓани на државата имаат добиено судски пресуди и извршно решение треба да си наплатат а некој дваесет г одини свесно ги манипулирал, фирмата згасната и непостои а овие луѓе се изманипулирани, рече Ристовски.

Тој додаде дека ќе го актуелизира проблемот на поранешните Порцеланци кои побаруваат од неколку до десет и повеќе илјади евра бидејќи учествува во владиниот социјално економски совет.

- При средба со министри па и со Премиерот ќе го актуелизираме ова прашање. До каде се ова ќе оди незнам и не сакам на луѓето да им давам лажна надеж, додаде Ристески.

Konfederacija i Nova Ere fin

Но, на средбата незадоволни ,дел од присутните поранешни работници на велешка Порцеланка покажаа уплатници со кои уплаќале по 900 денари на граѓанско здружение од Велес кое се нудело да им помогне во постапката за обештетување. Неговиот претседател Марјан Зафиров пак со поинаков дел од приказната . Тој рече дека станува збор за граѓанското здружение „Нова ере“ и откри зошто биле уплатувани средствата.

- Целта е да помогнеме на хендикепирани лица а и на овие работници на кои им треба помош. Некој треба да трча. Тие прво прифатија да состават тим а потоа се откажаа и рекоа дека колку треба ќе платат за да се зафрши работата, рече Зафиров.

Според него во канцеларија што граѓанската „Нова ере“ ја закупила за еден месец биле прибрани податоци за 1480 поранешни работници во Порцеланка со оштетни и не наплатени побарувања. По средбата со конфедерацијата, како што беше соопштено, формиран е седумчлен одбор составен од поранешни работници на Порцеланка кој ќе работи на изнаоѓање на решение за наплата на нивните парични побарувања./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново