Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

sudot fin

Основнот суд Велес за 21 октомври, годинава, го закажа судскиот процес против обвинетиот Владимир Панчевски поранешен претседател на Основен суд Скопје 1. Тој е обвинет за злоупотреба на службена положба и овластување по член 353 став 2 и став 1 од Кривичниот законик.

Според обвинителниот акт, Панчевски ,како претседател на Основен суд Скопје 1, ги повредил правата на граѓаните во неколку предмети за судење пред независен и непристрасен суд , спротивно на член 6 од Законот за судови, со тоа што наместо распределба по Акмис системот тој ставал парав и распределил предмети на судии.

Дел од нив се предмети од Организиран криминал а другиот дел се обични кривични предмети, против полнолетни лица граѓани на Република Северна Македонија.

Судскиот процес ќе го суди судија поединец на Основен суд Велес. За овој судски процес Велешкиот суд доби делегирана надлежност од скопскиот Апелациски суд поради обезбедување на независност и непристрасност на процесот. Обвинението против екс претседателот на Основен суд Скопје 1, Владимир Панчевски, го покрена Јавното обвинителство Скопје. Засега не се знае дали тоа или пак јавното обвинението Велес ќе го застапува предметот против обвинетиот Панчевски./У.Ј

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Најново

АПЕЛ ЗА ПОМОШ НА СЕМЕЈСТВОТО МАНЕВИ

На 20 декември 2019 година во пожарот што изби во комплексот Варналиите, во Велес, на улица: „Јован Наумов Алабакот“ целосно е оштетена и куќата со реден број 10 на семејството Маневи во која живееја Љубица и Бојан. Огнот ги пеплоса покуќнината, мебел, технички апарати и гардероба. Тие немаат каде да живеат. Засега се згрижени кај роднини. На Љубица и Бојан им е потребна граѓанската помош и поддршка. Граѓани, да му покажеме на ова семејство, дека не е само во загубата на имотот. 

Пред и за време на новогодишните и божикни празници, секој од Вас колку што може нека донира на сметка 210-5016284563-22, депонент НЛБ Тутунска Банка АД Скопје. Сопственик на сметката е Манева Љубица со живеалиште на ул. Јован Наумов Алабакот број 10 во Велес. Број на повикување за физички лица е 289, за правни лицае 262, со назнака донација.

За добронамерните граѓани надвор од Македонија уплатите можат да се вршат на IBAN Code MK7210501628456322, SWIFT TUTNMK22.