Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Sekerinskanagovornica fin

Во денот кога италијанскиот Сенат и Велика Британија го ратификуваа НАТО протоколот за пристапување на Република Северна Македонија во Алијансата, македонската армија е домаќин на компјутерски асистирана тактичка вежба ,,РЕГЕКС-19“ на која учествуваат војници од 22 земји од четири континенти. Вежбата се реализира под менторство на НАТО командите.

Oficeri1

,,РЕГЕКС-19“ ја покажа подготвеноста на Република Северна Македонија да организира големи вежби со учество на 2.700 припадници на различни армии и дека може да работи на софистицирани вежби со симулација затоа што поседува знаење и вештини, рече министерката за одбрана Радмила Шекеринска

Shekerinska vo Komanda za obuka Veles

- Тоа значи дека буквално сме во фото финиш и како држава со оваа вежба покажавме дека веќе функционираме како членка на алијансата, додаде Шекеринска.

Вежбата се реализира во Центарот за симулации на Командата за обука во касарната „Алексо Демниевски Бауман“ во Велес откако војниците на 17 армии од исто толку држави и 3 од држави членки на НАТО ја подготвуваа 12 месеци со иста заедничка цел.

Komandant fin

- Директно од ова место, градот Велес, Република Северна Македонија испраќаме цврста порака за стабилност и безбедност во регионот и пошироко, Генерал мајор Павле Арсовски.

oficeri

Денеска, на отворениот ден за гости полтполковникот на НАТО Лекристоф Леклер и полковникот на Армијата на Северна Република Македонија Звонко Мајсторски ја презентираа целта на вежбата, преку менторирање да се обучат припадници на армиите од нашата и земјите партнери на НАТО за планирање, организирање и реализирање на меѓународна вежба на бригадно ниво, согласно НАТО стандардите и процедурите./У.Ј

 

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

Duma Banner

ezgif.com video to gif1

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

           

Општина Велес ја информира јавноста дека, првото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 07 јуни (недела) 2020 год. во периодот од 05.00 до 06. 30 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 08 јуни (понеделник) 2020 год.

Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

 
   
   
   
   

Најново