Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Shumska policijaprotest fin

Како дел од група од осумдесет шумски полицајци во државата и вработени во Шумската полициска станица во Велес добиле решенија за преместувања на работни места во градови кои биле одалечени и над 50 километри, соопшти денеска генералниот секретар на Независниот полициски синдикат Орце Коцевски.

.- Со тоа директно е удрен нивниот домашен буџет и на таквите мизерни плати од 16.000 денари кои ги земаат месечно и патувајќи повеќе од 50 километри секојдневно се изложени на дополнителни трошоци. Зошто се прераспоредени и од кои причини и заради кои суети Независниот синдикат на полицијата не знае. Се надеваме дека ваквото постапување е грешка од страна на Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, истиот таа грешка навреме ќе ја свати и во најбрз рок истата грешка ќе ја поправи и колегите ќе ги врати назад со решение на своите претходни работни места, додаде Коцевски.

Наспроти ставот на Коцевски дека доколку, до понеделник 11 октомври, од страна на министерството овие работници не добијат нови решенија за старите работни места ќе биде организиран протест во Скопје пред министерството, министерот Трајан Димковски вели дека станувало збор за 35 шумски полцајци кои биле опфатени со постапката на мобилност од која се очекувале поголеми работни резултати во заштитата на државниот шумски фонд.

ministerDmkovski fin

-Намерата е да ги заштитиме шумите, максимално што можеме, а јас како министер доколку слушам критики потребно е да реагирам. Она што е направено е токму да имаме поголема ефикасност во справувањето со дивата сеча и очекувам да видиме резултати, рече министерот Димковски.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство додаде дека нема политички реваншизам во преместувањето на шумските полицајци туку дека триесет и петмината биле дел од реорганизација по бројни поплаки за зголемена и неконтролирана дива сеча на државниот шумски фонд како и од зголемен број на кражби од страна на неодговорни лица./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново