Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

PROTEST fin

На двочасовен протест пред влезната врата на Основен суд Велес, денеска, излегоа педесетмината вработени во судската администрација незадоволни од одлуките за пониски додатоци за плата, за септември и октомври, годинава во споредба со судиите. Тие се чуствуваат дискриминирано и затоа што на дел од нивните колеги Судскиот буџетски совет сеуште не им го исплатил задржаниот дел од плата за време на послениот штрајк, во 2016 година иако Синдикатот, Зружението на судска служба и УПОЗ во разговори и преговори со Владата на Република Северна Македонија им ги обезбедија.

GORANCOLAKOV

- Бараме да се почитуваат и правата на судската служба. Министерството за правда да пристапи кон измена на законите и да утврди поинаква позиција на судската служба надвор од судскиот буџетски совет и задолжително да имаме претставници во Судскиот буџетски совет и во Советот на судска служба. На помошно техничките служби не им се вратени парите што не им ги пресметаа за време на штрајкот од 2016 година, рече претседателот на основната синдикална организација на судска администрација Горан Чолаков.

Од протестот беше испратен апел до Судскиот буџетски совет да не донесува одлуки со кои се создаваат големи разлики во плати и надоместоци помеѓу судиите и судската администрација, да им го исплати делот од плата за време на штрајк на помошно техничките служби , на судската полиција и пензионираните работници како и заедно со Министерството за правда и Владата да им ги покачат платите на судските административци кои се граничат со минималната,со што соодветно ќе биде вреднуван нивниот труд и стручност.

Дел од тимот на судиите се сите вработени во судската служба и придонесуваат за ефикасноста на судовите, гласи генералната порака на судската администрација./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново