Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Naslovanastocari fin

Субвенцијата за откупено и заклано јагне во кланица сточарите ја чекаа со години но, сега кога Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ја прифати тие се убедени дека не ќе можат да ја искористат поради обемната документација и кусиот рок за аплицирање. Со мерката што ја прифати Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ним им следува по 400 денари од грло, предадено и заклано во кланица. Како да стигнат до парите, организирани од Сојузот на овчари на Македонија, и со само еден преставник на кланица се договараа денеска на состанок во Велес. Но не им дојде преставник од МЗШВ за да ги исслуша.

MiteJankov fin

- Се бара потврда од Кланица за предадено јагне што треба да ја контролира и Агенцијата за храна и ветеринарство. Така наместо за неколку дена постапката се развлекува со месеци. Кланичарите не за еден или два месеци туку и за шест месеци не можат да ги подготват документите, рече сточарот Митко Јанков, претседател на велешкото здружение „Агроцентар“.

Постапката да се поедностави со преглед што ќе го подготват кланиците и ќе го достават до Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство од каде со препраќање до подрачните единици ќе се утврди точниот број на предадени и заклани јагниња во кланица, од секој сточар во државата, гласи договорениот предлог на сточарите.

Stocari2

- Да може секој сточар носејќи ја откупната белешка, матичниот број, РБО бројот кој се однесува на матичните одгледувалишта или даночниот број на фирмата, штом отиде во подрачното одделение да докаже дека предал точен број на јагниња во кланица и побрзо да му се исплатат парите, додаде Јанков.

Според сточарите, преставник на министерството немало на состанокот бидејќи работеле на продолжување на временскиот рок за мерката, што првично истекува на 15 декември. За нив отсуството е неприфатливо штом тие денеска ги затвориле трлата и стигнаа во Велес од сите страни на Македонија. Во исто време направја споредба со висината на овој вид субвенција што ја добиваат нивните колеги во Србија каде изнесувала 1.000 денари по грло.

Stocariodozdola fin

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство на новинарско прашање одговори дека не постои проблем бидејќи сите фармери кои ги предале јагнињата кај регистрирани откупувачи ќе ја добијат дополнитената субвенција за предадено јагне во кланичен капацитет, за што кланичарите се должни да издадат потврди како доказ дека јагнињата ги откупиле и заклале. /У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

Општина Велес ја известува јавноста дека, започнувајќи од понеделник, 24 февруари 2020 година, Друштвото за производство, промет и услуги „Стентон Градба” ДОО с. Долно Оризари – Битола, врз основа на склучен Договор со Јавно претпријатие за државни патишта, ќе започне со изведба на градежни активности на местото викано „Цуцка”, во близина на манастирите Св. Ана и Св Димитрија.

За време на градежните работи за санација на свлечиштето (одронот) на регионалниот пат Велес – Градско (транзитен дел низ Велес), сообраќајот ќе биде времено изменет.

Општина Велес апелира до учесниците во сообраќајот, како и до сите жители кои гравитираат кон овој дел од градот, за внимателно управување со моторните возила и движење на пешаците и почитување на поставената вертикална сигнализација (сообраќајни знаци и дополнителни информативни табли).

Со почит,

Општина Велес

Rontis oglas 2

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 06/03/2020 година .

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет во Велес има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство ( предност имаат кандидати со работно искуство со машини )

Локација : Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  hrmk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 25/02/2020 година .

 
   
   
   
   

Најново