Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

romiteKocevski i ministerot fin

По изградбата на потпорниот ѕид и цементирањето на дел од улицата во месноста Прцорек , за што 800 илјади денари од буџетот издвои општина Велес, сега на ридот што се наоѓа на периферијата на градот на левата страна ќе се гради нова улица што чини 10 милиони денари. Со пет милиони ќе учествува и министерството за транспорт и врски и уште пет милиони денари ќе издвои општина Велес чии приоритети се решенијата за воведување еднакви можности помеѓу заедниците, подобрување на квалитетот на живот и условите во кои живее ромското население.

Градоначалникот Аце Коцевски заедно со министер без ресор задолжен за имплементација на Стратегијата за подобрување на состојбата на Ромите, Музафер Бајрам денеска ги посетија деловите од градот каде живее најголем број граѓани од ромска етничка заедница. Тие ги посетија местата на кои се изведуваат инфраструктурни и градежни работи. Исто така разговараа со граѓаните, ги слушаа нивните потреби и приоритети, кои се однесуваа на пристапноста која е потребна за секојдневна набавка на храна, особено за транспорт на огревно дрво, собирањето на сметот, решавање на проблемот со невработеноста на Ромите и друго.

- Улицата „Богдан Каракостев“ е една од овие локации каде Општина Велес во изминатиот период изгради потпорен ѕид со кој се овозможија побезбедни услови за движење на граѓаните од овој дел од градот. Истовремено, изготвен е основен проект за изградба на обиколен пат кој ќе ги поврзе сите делови каде живее ромско население на левата страна на градот во вредност од десет милиони денари и чекаме одобрување на финансиските средства од министерството” рече градоначалникот Коцевски.

romite1 fin

Министерот Бајрам го истакна како пример, на државно ниво, вработеното лице во администрацијата на општината за решавање на проблемите на граѓаните Роми.

- Континуираното подобрување на инфраструктурата и интеграцијата на Ромите во општествените текови во државата, преку вложување и инвестирање во условите и можностите за подобар и поквалитетен живот, ќе ја зајакнат ромската заедница во секој поглед, рече министерот Бајрам.

potporenzid fin

На изградениот потпорен ѕид општина Велес се очекува да постави ограда и ракохвати./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

АПЕЛ ЗА ПОМОШ НА СЕМЕЈСТВОТО МАНЕВИ

На 20 декември 2019 година во пожарот што изби во комплексот Варналиите, во Велес, на улица: „Јован Наумов Алабакот“ целосно е оштетена и куќата со реден број 10 на семејството Маневи во која живееја Љубица и Бојан. Огнот ги пеплоса покуќнината, мебел, технички апарати и гардероба. Тие немаат каде да живеат. Засега се згрижени кај роднини. На Љубица и Бојан им е потребна граѓанската помош и поддршка. Граѓани, да му покажеме на ова семејство, дека не е само во загубата на имотот. 

Пред и за време на новогодишните и божикни празници, секој од Вас колку што може нека донира на сметка 210-5016284563-22, депонент НЛБ Тутунска Банка АД Скопје. Сопственик на сметката е Манева Љубица со живеалиште на ул. Јован Наумов Алабакот број 10 во Велес. Број на повикување за физички лица е 289, за правни лицае 262, со назнака донација.

За добронамерните граѓани надвор од Македонија уплатите можат да се вршат на IBAN Code MK7210501628456322, SWIFT TUTNMK22.

 
   
   
   
   

Најново