Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

MAAK1 fin

Со изборот на Марјан Атанасов за претседател и конституирање на новото партиско раководство на локално ниво, партијата МААК се врати на локалната политичка сцена.

-Штом ми понудија јас без долго размислување прифатив да бидам претседател од причина што случувањата во градот, се што се прави и со еден збор ќе ги именувам како катастрофа, ме поттикнаа да дадам придонес за подобрување на работите. И воопшто мислам дека состојбата не е добра во државата, само срам по светот за Македонија, затоа одлучив да работам и придонесам колку можам. Додека се доконституираат органите и телата на партијата на локално ниво исто така размислуваме и за обезбедување на партиските простории како и штаб, додаде Атанасов.

partiskislenoviMAAK fin

Вчеравечер, среда 12 февруари, МААК ја одржаа и првата прес конференција во Велес на која гостин беше лидерот, Страшо Ангеловски. Обраќајќи се тој се осврна на повеќе значајни државни прашања, лоши според него водени политики од актуелната власт и соопшти дека на вонредните парламентарни избори МААК ќе коалицира со опозициската ВМРО ДПМНЕ.

Angelovski fin

-Ние сме првата формирана политичка партија во повеќе партискиот систем на Република Македонија. Ние сме задоволни затоа што за она за што бевме формирани и го зацртавме се оствари. Нашата заложба беше независна,самостојна и суверена македонска држава. Меѓутоа незадоволни сме затоа што народот не ја препозна нашата Програма во 1990 година во која се заложивме за неутрална и демитализирана Македонија која доколку беше прифатена и реализирана денеска поради влез во една воена организација не ќе бевме принудени да го менуваме името на татковината, идентитетот на македонскиот народ туку како неутрална држава ќе бевме брана на големодржавните идеи од соседството, ќе бевме држава која ќе привлекуваше капитал и ќе имаше понатамошен развој. За жал македонскиот народ не беше свесен дека тогашните прилики на Балканот ги наведоа двете големи партии, ВМРО и СДСМ, да се определат за НАТО поради можната агресија од ЈНА врз Република Македонија. Меѓутоа, сиве триесет години постоеше можност партиите да ги ревидираат своите цели и стратешки определби затоа што се покажа и ќе доаѓа време кога НАТО дефинитивно, после вториот мандат на Трамп што ќе го добие есеноска, ќе престане со своето ширење. Последната земја членка која што ќе влезе во НАТО е Република Македонија меѓутоа со извонредно висока цена која ја плаќаме сите ние а тоа се губење на името и идентитетот на македонскиот народ, рече Ангеловски.

Лидерот на МААК одговори и на повеќе други новинарски прашања./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново