Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

GUP fin

Стратешкиот документ за развој на градот ќе ги содржи трите многу значајни Детални урбанистички планови (ДУП), кои се во завршна фаза. Потоа ќе следи фазата ,во која доколку нема големи забелешки, Општина Велес ќе може да добие позитивно мислење од Министерство за транспорт и врски за потоа да се најдат на седница на Советот на Општина Велес.

-Првиот Детален урбанистички план се однесува на просторот околу градскиот пазар и со него се предвидува изградба на катна гаража на местото на сегашниот паркинг (во близина на бифе скара „Хајдук”), со капацитет од околу 300 паркинг места. Додека пак на местото на старата зграда на театарот е предвидена изградба на колективно станбен деловен објект на девет ката и на две нивоа, паркинг простор како и два ката за деловен простор. Пет ката се наменети за објекти за живеење, рече Коцевски

Градоначалникот го образложи и вториот Детален урбанистички план кој се однесува на градскиот парк со предвидено ново, современо сообраќајно решение кое ќе овозможи кружно движење околу стадионот, додека просторот под сегашните трибини ќе може да се намени за деловни простории. Предвидена е и локација за изградба на мал, покриен базен во рамки на парцелата на постоечкиот градски, пливачки, отворен базен, кој ќе биде финансиран од страна на Агенцијата за млади и спорт, како и изградба две катни гаражи на долната страна под сообраќајницата кај градскиот базен.

Kocevskid fin

-Со Третиот детален урбанистички план, кој се однесува на просторот околу младиснкиот парк, Велес ќе добие ново сообраќајно решение со изградба на голем турбо кружен тек на местото на семафорите со радиус од 30 метри. Семафорите ќе бидат дислоцирани на друга соодветна локација. На местото на постоечката бензиска пумпа на „Мак-петрол”, овој план предвидува изградба на нова. „Мак-петрол” учествува во финансирањето на овој ДУП. Со овој ДУП се предвидува изградба и на нова зграда за градската библиотека, на местото на бараките на КУД „Керамичар”, на три нивоа, со голема површина за паркирање под објектот, додаде Коцевски.

За ГУП-от беше распишан конкурс за добивање најдобро идејно решение за централното градско подрачје, на просторот од јаворот на плоштад С’рмаале до Стоковната куќа и како посебна целина делот од НЛБ банка до јавните градски тоалети. Градоначалникот соопшти дека се пристигнати две идејни решенија, но стручната комисијата донела одлука да не прифати ниту едно и да се распише нов конкурс.

Коцевски ги охрабри и поттикна сите заинтересирани да ги поднесат своите квалитетни решенија, при што соопшти дека комисијата одлучила да ја зголеми вредноста на првонаграденото решение и да додели 180.000 денари./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново