Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

prestava2 fin

Како учениците да не бидат пасивни набљудувачи туку активно да се вклучат во борбата против врсничкото насилство е резултат на форум театарот организиран од првата детска амбасада Меѓаши и неколку средни училишта од земјава. Подготвена е театарска претстава, во која средношколците се гледаат себе си, но од другата страна. Учеството на учениците од велешката Гимназија „Кочо Рацин“ во претсетавата што денеска се одржа на малата сцена на театар „Џинот“ во им овозможи да интервенираат на театарското сценарио преку барање на решенија кога се сведоци на врсничко насилство.

-Имавме обука на тема врсничко насилство поточно булинг и главна цел ни беше како учесници во булингот да земеме главно учество без да бидеме загрозени, рече ученичката Емили Митревска.
-Како учесник во театарската претстава на тема меѓуврсничко насилство, која беше подготвена на тродневна обука мислам дека ќе им покажеме на гледачите што точно значи булинг и ќе ја подигнеме свеста за тоа да биде намалено, рече ученичката Деспина Миланова

prestava3 fin

Проектот гради критички став и проективен однос, за да видат дека имаат моќ да ги менуваат работите околу нив, вели модераторот на проектот Владо Караев.

-Форум театарот магична техника која ја користиме секогаш во неформалната едукација. Целта е да се направи дистинкција помеѓу пасивното или реактивно однесување и проактивното однесување, додаде Караев.

Како честа појава во македонските училишта која создава огромни емоционални проблеми кај жртвите, не ретко завршуваат и трагично, значајно е младите да го препознаат меѓуврсничкото насилство и да се охрабрат, да реагираат, смета Ана Битољану – мировна работничка во програмата за мировно образование на „Меѓаши“

-Мировното образование акцентот го става на вредностите, бара едно поинакво образование и исклучително е важно на навраќање на идејата дека образовниот процес не е само образование туку и воспитување, компонента што е изгубена во последните години, додаде Битољану.

Megjashipretstava1

Проектот го опфаќа и проблемот со сајбер насилството и начините како младите да се заштитат од него.

-Она што младите сакаат да го упатат како порака до врсниците е и најмалата шега да не предизвика насилство кон оние кон кои ја испраќаат, рече Цветанка Карамаркова – професор во СОУ Гимназија „Кочо Рацин“ – Велес

Форум театарот денеска им даде можност на околу 150 средношколци да се претворат од пасивни набљудувачи во активни предлагачи на решенија со кои се спротивставија на меѓуврсничките насилници. Театарот го гледаа и професори што кај нив треба да предизвика, исто така , поголем интерес и внимание за младешкиот проблем. /У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново