Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

bolnica fin

 2.06.2020

Позитивна на вирусот е медицинска сестра која што работи во амбулантата на Детско одделение во велешка болница. Таа до вчера била на работа, носела заштитна опрема, додека денеска била изолирана и веднаш примена на Инфективното одделение. Епидемиолозите ја завршиле епидемиолошката анкета со заразената пациентка и колегите на детското одделение.

- Немаме сеуште доказ дека медицинската сестра е од некој кластер. Таа е заболена. Освен ова лице исто така имаме еден жител на Јаболчиште кој е на домашно лекување, рече епидемилогот д-р Билјана Трајкова од ЈЗУ Центар за јавно здравје.

Од Општа болница во Велес соопштија дека се превземени мерки за заштита кои се дел од протоколите за заштита при работа. Направени се и епидемиолошки анкети помеѓу вработените на детско одделение. Медицинската сестра работела само во прва смена па затоа била многу помала веројатноста да биде преносител на заразното заболување.

На Инфективното одделение во болницата има 13 пациенти кои со тест се потврдени дека боледуваат од Ковид 19. Сите се со добра здравствена состојба и нема пациент на кислородна поддршка. Денеска е примена пациентка од село Бузалково, со потешка клиничка слика, затоа е веднаш транспортирана во Скопје во ГОБ „8 Септември“ , рече д-р Весна Николовска Неделкова, портпарол на велешка болница./У.Ј

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

О Г Л А С

                        за избор на 20 судии-поротници во Основен суд Велес

  1. Кандидатот за судија - поротник потребно е да ги исполнува следните услови:
  1. да е полнолетен државјанин на Република Северна Македонија
  2. да има завршено најмалку средно образование
  3. активно да го владее македонскиот јазик
  4. да ужива углед за вршење на функцијата судија-поротник
  5. да не е постар од 60 години.

            II.За судија-поротник не може да биде избрано лице кое со судијата или судијата-поротник во истиот суд е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар, ниту лице кое со член на Судски совет на РСМ е во сродство во права линија или во странична линија до трет степен или е негов брачен другар.

            III.Заинтересираните кандидати потребно е да поднесат пријави и документи и тоа:

            -Диплома за завршено образование (оригинал или заверена на нотар),

            -Уверение за државјанство,

      -Потврда од казнена евиденција (издадена од суд според местото на раѓање).

            IV.Пријавата со потребните документи да се достават до Основен суд Велес (на приемна писарница или преку пошта со препорачана пратка) на адреса ул.„8-ми Септември“ бр.53, во рок од 15 дена од објавувањето на огласот.

                                                                                                   ОСНОВЕН СУД ВЕЛЕС

 
   
   
   
   

Најново