На бистата на Коста Рацин во паркот пред гимназијата која во родниот град го носи неговото име и на столбовите на улиците „Благој Ѓорев“ и „8 септември“ граѓаните подджувачи на движењето „Протестирам“ вечерва поставија плакати со ликовите на Никола Груевски и Ѓорге Иванов. Вака одлучија да го одбележат 9 мај, денот на победата на фашизмот.

Имињата на неколку македонски новинари беа спомнати на деветиот ден од контрапротестите на поддржувачите на Граѓанското движење за одбрана на Македонија. Според претседателот на велешкото Здружение на пензионери Веле Алексовски кој вечерва говореше пред поддржувачите тие новинари биле соработници на странски служби и „дебело“ платени од СОРОС. Ацо Кабранов, Ана Петрушева, Борјан Јовановски, Катерина Блажевска, се дел од македонските новинари кои вечерва беа спомнати како предавници на македонскиот народ и држава.

Кого и зошто штител командирот на полициска станица Велес Д.Ѓ. и по чија наредба го правел тоа, кога спречил да се процесуираат 16 барања за поведување прекршочни постапки а се однесувале на прекршоци против јавниот ред и мир и законот за безбедност на сообраќајот, прашаа денеска од велешката опозиција. Истовремено прашуваат дали и во овој случај теснопартискиот интерес и сервилноста на командирот кон високи партиски функционери на државната и локалната власт се над принципот на владеење на правото и почитување на службената должност.

Во јужниот дел од левата страна на Велес се наоѓа маалото „Црна Џамија“. Него Турците го викале „Паша маало“зашто во него живееле најбогатите паши и аги и поради изградената џамијата поточно „Црна Џамија“ која името го добила поради тоа што била изградена од црн камен. Според записи џамијата ја изградил Фазли Ахмет Паша, во 1559 година, откако нему му починала единствената ќерка. Тогаш пашата наредил, на широчинката во центарот на маалото, да биде погребано штотуку починатото дете и до неговиот гроб да биде изградена џамија. Поради големата тага кон чедото, Фазли Ахмет Паша им наредил на мајсторите, џамијата да ја изградат од црн камен што тој го плаќал со златници а се носел од непозната далечина. Тогашното турско население џамијата ја нарекувало и „Пашина Џамија“.

Граѓаните поддржувачи на движењето „Протестирам“ и вечерва се собраа кај фонтаната спроти Авона за уште еднаш да тргнат по главната градска улица „Благој Ѓорев“ и да стигнат на плоштад „Сармаале“, во центарот на Велес. Во знак на револт кон актуелната власт по десетти пат пешачеа и ги извикуваа паролите „Шутка не ти бега Никола“, „Мафија на робија“, „Апаши“, „Слобода“, „Ма-ке-до-ни-ја “ и „Поддршка за СЈО“. Во колоната демонстранти пешачеа млади, возрасни па дури и изнемоштени, болни лица. Секој од нив имаше своја причина зошто на ваков начин го користи своето граѓанско право на протест.

На контрапротест и вечерва излегоа поддржувачите на Граѓанското движење за одбрана на Македонија во Велес. Пред насобраните граѓани говореше директорката на Народниот музеј, Елица Николова. Таа рече дека граѓаните наместо во добро расположение да ги прославуваат верските празници тие се принудени на овој начин да се изборат за слободна и просперитетна Македонија. Преку својот говор побара граѓаните да излезат на избори на 5 јуни и да го дадат својот глас за оние политичари на кои најмногу им веруваат.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново