Veles 16 vek fin

Градот Велес отсекогаш бил раскрсница каде се вкрстувале сите важни патишта кои минувале низ Македонија. Во времето на Османлиското пет вековно владеење, градот се трансформирал од обична паланка во средиште на трговијата, занаетчиството, културно и духовно средиште на македонската кауза.

Maticni lekari vo Veles fin

Држејќи во раце бели листови со порака: „И јас сум д-р Виолета“ денеска десеттина матични лекари од Велес протестираа пред зградата на подрачната единица на Фондот за здравство. На овој начин протестираа давајќи и поддршка на колешката д-р Виолета, матичен лекар во Виница која ќе мора да стави клуч на влезна врата само поради тоа што шест месеци не може да си најде медицинска сестра.Неа Фондот за здравство не и пуштил капитација за месец декември. Ова може да се случи на секој матичен лекар во државата рече претседателската на Здружението на приватни лекари на Македонија.

malisipanici fin

Пријавени од матичните лекари, вчера, во градот се три нови случаи на морбили. Сите се со иста клиничка слика поточно со висока температура и осип, кој е некарактеристичен. Центарот за јавно здравје веќе испратил на анализа примероци во лабораторијата за Вирусологија во Скопје. Утре се чекаат серолошките резултати кои ќе треба да потврдат дали станува збор за мали сипаници или пак на вирус што е присутен во градот со слични симптоми како и морбили.

Angjusev fin

Се подготвува Закон за практиканство додека во државата, во два градови Кавадарци и Охрид, експериментално се спроведува концептот што на средношколците во приватните фирми им овозможува уште во средношколските денови да заработуваат плата со придонеси. Законодавецот предвидува практичната работа да се евидентира во практиканска книшка и учениците да имаат регистриран статус. Ги заштитува и фирмите во случај на повреди на практиканти. Законот цели да помогне учениците да бидат подготвени за работа а не како досега по завршување на средно образование, особено од стручните училишта, при вработувањето да се соочат со проблеми какви што се непознавање на производствен процес и слаби резултати.

starVelessogjamii fin

Во претходен текст објавен на порталот Дума.мк пишував за црковниот живот во Велес и за Владиците кои ја извршувале својата мисија во периодот од 1800 до 1850 година. Овој текст е продолжение со останатите податоци кои се однесуваат на периодот од 1912 до 1958 година, кога Македонија била под окупации и во состав на стара Југославија, се до ослободувањето и до прогласувањето на Македонската православна црква за афтокефална. Ќе ги објавиме податоците кои успеавме да ги пронајдеме. Сакам да кажам дека доистражување е потребно.

Grcarstvo starafotografija fin

Изработката на керамиката и воопшто обработката на глина и правење употребни како и уметнички предмети е занает и традиција. Кога се зборува за грнчарството како занает, од многуте наоди на територијата на Велес и велешко, може да се констатира дека е присутен на овие простори од многу одамна.Ако се знае дека околината на Велес изобилува со квалитетен материјал,глина, лесно ке се поврзе со опстојувањето на грнчарскиот занает. Многуте археолошки наоѓалишта даваат податоци и артефакти за автохтоно постоење и опстојување на грнчарскиот занает низ вековите.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат, без разлика на нивната полова, верска или национална припадност.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 10/09/2019 година.