На Викторија Гајдова, четиринаесет годишно дете со Даунов синдром, во Велес и недостасува простор во кој ќе може да се социјализира, да игра, да запознава нови пријатели или да го користи своето слободно време по завшувањето на часовите во основното училиште „Благој Ќирков“. Сега компјутерот, нејзината помала сестра и семејството се тие со кои девојчето го споделува слободното време. Така е се додека не заврши учебната година бидејќи во лето татко и Кирил и наоѓа работни задачи што Викторија лесно и брзо ги извршува во канцелариите на семејната фирма. Таа е среќна кога за успешноста е наградувана и весела кога запознала нови личности, кои по работа доаѓаат кај нејзиниот татко.

Се изведуваат градежни работи во внатрешноста на поранешниот хотел „Интернационал“ во Велес. Граѓаните кои во петокот минеа по тротоарот, покрај руинираниот објект, први го слушнаа бруењето на градежните машини. Така беше и денеска кога длабоко во внатрешноста на старата зграда, која излегува директно на улицата „8 Cептември“ или поранешна „Маршал Тито“, се слушаше работа на агрегат и уште на неколку хилти. За разлика од претходните денови, денеска, се паркираше и камион пред влезот на поранешната слаткарница „Бела“ која функционираше како дел од поранешниот хотел.

Матеја Николова, Дора Димова, Софија Новачева, Александра Челев, Петар Митиќ, Емануел Сулемановски, Горјан Јаневски и Анѓел Богоевски. Ова се учениците од основното музичко училиште Стефан Гајдов во Велес кои со освоени први награди, се вратија од меѓународниот натпревар по пијано, виолина и соло пеење што викендов се одржа во Аранѓеловац, Србија. Иако поминаа долг пат и немаа време за проба, тие освоија по 96 од максимални 100 поени, изведувајќи класична музика на пијано и виолина.

Повеќе од стотина ученици од основните училишта во Велес, на велосипеди , го означија стартот на деновите на пролетта и денот на екологијата 21 март. Тие денеска како учесници на традиционалниот велосипедски крос Тур Д Велес, уште еднаш потенцираа на зголемување на јавната свест за употребата на велосипедот како превозно средство и за рекреација. На своите велосипеди извозија еден круг околу центарот на градот. Паралелно со зголемувањето на бројот на граѓани кои често го користат велосипедот и се вклучуваат во движењето на велосипедсити, уште повеќе се зголемува потребата од безбедни услови за велосипедистите, велат организаторите.

Кондураџијата Арсо Чанев бил еден од најпознатите мајстори во велешката чаршија до четириесетите години на минатиот век. Постарите велешани секогаш велеа дека на мајстор Арсо му немало рамен посебно во производството на војнички чизми , а голем мајстор бил и за изработка на машки кондури.

За време на денешната посета на Велес лидерот на опозицијата Зоран Заев даде изјава во која се осврна на целта на посетата, средбите со велешани и се осврна на најактуелните општествено економски состојби во државата. Потоа Заев одговори на поставените новинарски прашања. На прашањето дали ќе имаат доволно време државните институции да ги проверат на терен спорните 200.000 граѓани со право на глас или како што Заев ги нарече фантомски гласачи тој одговори:

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

PITIJADAVELES1

Најново