На прашања поврзани со проблемите кои ги засегаат младите особено во високото образование денеска се дебатираше на првиот од серијата настани со наслов „Младински изборни муабети“, што се одржа во големата сала на општина Велес. Претставници на подмладокот на три политички партии СДСМ, ЛДП и ГРОМ им ги презентираа политичките програми кои се однесуваат на потребите на младите во земјава.

Вардарскиот плански регион во соработка со министерството за животна средина го започна првиот чекор од процесот за изградба на регионална депонија за селектирање и складирање на цврст отпад. Со 54 милиони денари, пари од ИПА фондовите ќе се прави потребната документација за овој проект, кој треба да заврши до 2017 година.

На протест во дворот на фабриката излегоа денеска сто триесет и еден работник на велешка Колска за да и соопштат на јавноста дека три месеци немаат ни работа ниту плата. Работниците се жалат и на тоа што државата ги остави без здравствено осигурување па не можат да се лекуваат. Тоа што не им се исплатени плати значи дека немаат ниту стаж. Претставници на синдикалната организација на Колска, пред три месеци, биле и кај министерот за транспорт и врски , Владо Мисајлoвски разговарале и преговараме но оттаму до денеска нема решение за ниту еден од проблемите на работниците.

Четириесет и пет годишен таксист од Велес го загуби животот во тешка сообраќајна несреќа. Несреќата се случила утрово околу десет часот на крстосницата на улиците „АСНОМ“ и „Андон Шурков“, поточно пред бензиската станица Црна Река.

На далеку биле и останаа познати велешките производители на стомни, бардачиња, утиња, тави, земјените грнци и други садови за домаќинство. Со грнчарскиот занает, според некои пишани документи , во стар Велес, се занимавале стотина семејства. Квалитетната глина , која ја има во огромни количества околу градот , посебно во месностите Брца, Гроот, Керамидна, велешките бавчи и други реони им давала можност на грнчарите да изработуваат на далеку познати земјени производи кои со векови на жителите им биле единствени садови како за за подготвување на храна и за пиење и чување вода така и за варење на ракија.

Едно од помалите маала во Велес е „Солено Чешмиче“. Се наоѓа под Којник, поточно под Бричкова и Прчиева чешма. Името го добило по солената вода која ја има и денес во повеќе бунари и чешмите во дворовите на граѓаните. Солената вода во овој дел на Велес, до пред четириесет години , извираше од под еден голем камен, што се наоѓаше на широчинката , во центарот на маалото и слободно течеше се до изградбата на канализацијата во овој дел на градот. Тогаш изворот на солена вода беше спроведен во канализацијата. Но, десетина бунари, чешми и изворчиња со солена вода сеуште постојат во дворовите на граѓаните кои живеат во овој дел на градот и се доказ дека токму поради нив ова маало го носи името „Солено Чешмиче“.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново