Продолжуваат разговорите на политичките партии за медиумите, како обврска од Пржинскиот договор. Со помош на посредниците на меѓународната заедница постои план како тоа да се направи и реши, рече денеска евроамбасадорот Аиво Орав во Велес во одговор на новинарско прашање за тоа дали постојат најави кои се однесуваат на продолжување на преговорите на четирите политички партии за затворање на прашањето за медиумите. Амбасадорот Орав искажа убеденост дека за ова прашање политичките партии продолжиле меѓусебно да контактираат.

Што треба да направиме медиумите во Македонија да бидат послободни во нивното известување и како да ставиме крај на нивната зависнот од една или друга политичка партија. Вакви и слични прашања во врска со медиумската слобода денеска им поставија средношколците, пензионерите и останатите граѓани на Велес, присутни во општинската сала, на амбасадорите на ЕУ и Холандија Аиво Орав и Вилем Ваутер Пломп.

Немаше граѓанин на Велес што не го познава фотографот Душко Илиевски. Беше добар човек и голем професионалец. Љубезен кон сите и особено наклонет кон сиромашните зашто и тој како сирак, уште во рано детство, останал без мајчината љубов и долго години потоа ја чувствувал горчината на немаштијата. Овој фотограф бил роден во 1925 година во повеќедетното семејство на бакалџијата Лазо во населбата Дворови. Кога Душан имал само шест месеци починала неговата мајка Анастасија. Татко му се преженил и во 1934 година заминал во Америка па така Душко останал и без таткова грижа. Останат на грижата на маќејата единаесетгодишниот Душко морал да почне да учи занает кај познатиот мајстор бербер Подалеш.

Во моментов сме во фаза на вадење на техничка документација за експлоатација и приготвување на елаборати за заштита, не можеме да ви одговориме на прашањето кога ќе започне дислокацијата затоа што тоа зависи од техничката документација и еколошкиот елаборат. Предвидуваме јавна промоција на двата документи пред велешани штом бидат готови, стои во писмениот одговор на скопската фирма Екоцентар 97, избрана пред месец и половина за концесионер на топилничарската депонија во Велес.

Македонските граѓани конзумираат релативно здрава храна бидејќи почвата  се уште не е толку загадена како во други земји. Но проблем претставува увезената храна за која нема гаранција дека е квалитетна. Иако храната се контролира од аспект на хемиска, биолошка и физичка безбедност, сепак Генетски модифицираната храна се уште никој не ја контролира. Ова го покажуваат податоците од истражуавњето на стручните лица од технолошко-техничкиот факултет во Велес.

Гимназијата „Кочо Рацин“ од Велес, во соработка со Општинската организација на Сојузот на борците од НОВ и годинава го одбележаа 14 Март - Денот од одржувањето на тридневниот штрајк на учениците од велешката Гимназија. Велешките гимназијалци на 14 март 1942 година го кренаа својот глас против воведување на бугарскиот како мајчин јазик во наставата и против асимилаторската политика што ја спроведувале бугарските власти врз македонскиот народ. Под раководство на Скоевската организација и велешкото партиско раководство, учениците застанале во одбрана на својот јазик и својата национална самобитност. Нивната храброст ја поддржале дел од наставниците, родителите и голем број граѓани на Велес.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinetta 2019 300x250px 01

Најново