Општинскиот комитет на ВМРО ДПМНЕ денеска со реакција на вчерашниот прес на опозицијата. Во писмената реакција стои дека на СДСМ им пречи реновирањето на хируршкото, детското, заразното, гинеколошкото и физикалното одделение во велешката болница како и реновирањето на болницата во Јасеново. Ним им смета и тоа што докторите работат со модерни здравствени апарати, како што е компјутерскиот томограф, холтер за притисок и аритмии.

Се намалува бројот на новородени, а се зголемува бројот на починати лица во Велес.  Според податоците од Матичната служба, лани,  на свет дошле 726 новороденчиња,  а починале 594 граѓани.  За споредба, во 2014 година во градот се родиле вкупно 795, што е за 69 бебиња повеќе од минатата година.  И бројот на починати се зголемува од година во година. Така лани починале 594 граѓани што е за 35 лица повеќе во споредба од претходната година.

Здравството е целосно партизирано и наместо да им помага на граѓаните создава дополнителен хаос. ВМРО ДПМНЕ не се грижи за интересите на граѓаните туку за тоа како да ги згрижи своите партиски кадри. Со вакво обвинување денеска излегоа од општинската организација на СДСМ во Велес. Според опозицијата, ќерката на главната сестра во велешката болница Мила Лазова била вработена во болницата 8-ми септември во Скопје, додека пак претседателот на советот на општина Велес д-р Александар Колев инаку специјализант на хирургија бил вработен во новоформираната Кардиохирургија во Скопје.

Седумдесет и пет годишната Марија Гуцева чија куќа  изгоре во пожар не може да се помири со несреќата што ја снајде. Утрово ја затекнавме покрај пеплосаните остатоци од покуќнината, преморена и истоштена од траумата што ја преживеја. Таа моментално престојува кај нејзината керќа, но вели станот е претесен и не сака да им биде товар на своите внуци.

Од левата сарачката и од десната страна на далеку познатата велешка чаршија. Стар Велес бил град со две чаршии. Во втората, на десната страна на брегот на Вардар, наредени помеѓу куќите на богатите семејства  биле дуќаните на врвните мајстори  кондураџии, терзии, бербери  и други занаетчии. На главната градска улица, покрај хотелите и кафеаните, исто така  се наоѓале административни згради, читални, библиотека, спортски објекти. Токму таму,  во повеќе дуќани трговците ги продавале и  производите увезени од европските  земји.  Дуќаните, распоредени на двете страни од главната улица, му давале европски изглед на Велес. Токму оваа чаршија ја опеал Кочо Солев Рацин во стихозбирката „Бели Мугри“. Рацин  во песната „На Струга дуќан да имам“ напишал: „Ние имавме чарии и рој кошници, пазари и ред редени маази полни преполни со стоки. Слегнеш ли долу чаршија, минеш ли покрај дуќани, пукот и врева работа и алати полно чекмеџе. Сами ковавме кондури, правевме бочви, мотики, со нашите раце мајсторски дигнавме бели градови...“

Околу четиристотини производи изработија педесет и петте креативни жени од Вардарскиот регион кои учествуваат во проектот „Економско зајакнување на жените од Вардарскиот регион“ на Фондација Фокус. Рачно изработени накит, плетени и декорирани  јаки, џемпери, ташни, волнени шалови, наметки, предмети изработени од хартија и рециклиран материјал се само дел од изработките на жените. Тие ги предадоа во Креативниот центар во Велес. Одговорните во проектот, поголемиот дел од изработките на жените, кои што се од останатите општини во регионот, ги земаа откако ги посетија во градовите во кои живеат. Меѓу изработките  има ексклузивни примероци. Сега следи фазата на нивно фотографирање по што ќе бидат објавени во каталог и на веб страницата „Креативка.мк“.

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

banerknigovodstvo

Најново