Со фотографскиот апарат се дружи од својата петнаесет годишна возраст, ги фотографираше сите значани личности за родниот град, ги овековечи настаните кои се случуваа на велешките маала, сокаци, улици, пред спомениците и институциите. Голем е бројот на граѓани чии ликови на црно белите фотографии стојат во неговата архива. Семејниот фотограф и градскиот хроничар Боре Левков одбележа вреден јубилеј, пет децении од својата фотографска кариера. Го помнат помладите и не го заборавиле постарите сограѓани затоа што во нивните семејни албуми стојат фотографиите што ги направил Фото Боре. Тоа е препознатливото име, прекарот за човекот кој им овозможил токму преку фотографиите да се потсетат како изгледале кога биле бебиња и деца, тинејџери, се до возрасни и зрели луѓе. А без фото Боре не започнуваше ниту една официјална манифестација во Велес.

Пушењето е фактор број еден кој влијае на кардиоваскуларните заболувања. Но освен овој порок главни виновници се и конзумирањето мрсна храна, шеќерната болест и стресните ситуации. Статистиката на Светската здравствена организација покажува дека дури 63 посто од сите заболувања во светот спаѓаат на кардиоваскуларните заболувања кои предизвикуваат најголема смртност кај населението. Во светот годишно умираат 17, 3 милиони луѓе од срцево садови заболувања.

Фондација Елена Лука со низа едукации на теми род и родова рамноправност, дискриминација и родово базирано насилство. Група ученици од втора година од средното стручно училиште Коле Неделковски во Велес денеска беа целната група на фондацијата. Тие се запознаа со основните концепти на родот и развојот како и со целите на проектот.

Не измина ниту еден месец откако се постави, лулашката за деца со посебни потреби во Младински парк, е демолирана. Утрово забележавме дека горниот дел од челичната конструкција што ја држи лулашката е скршена и таа повеќе не е за употреба. Несовесни граѓани, за жал по кој знае кој пат ја уништуваат новата урбана опрема наменета првенствено за оваа категорија на граѓани а потоа и за сите останати.

Невладината „Цивил“ со отворен повик за набљудувачи на предизборниот процес. Денеска во Велес делеше флаери со содржина за тоа кој и како може да стане набљудувач со цел, на 5 јуни годинава, да се спроведат фер и слободни избори. Единствен услов што треба да го исполнуваат кандидатите за набљудувачи е поседувањето на човечки и морални квалитети, велат од организацијата. Тимот ќе се состои од над 180 набљудувачи, дел од нив долгорочни, додека поголемиот дел ќе бидат на избирачките места на денот на изборите.

Автотранспортно претпријатие „Млаз“ од Богданци, кое некогаш беше едно од водечките не само во „Македонија“ туку и пошироко, отиде во Стечај. По барање на доверителот АД за осигурување „Македонија“ Основниот суд во Велес донесе решение за отварање на стечајна постапка на должникот АД „Млаз“ од Богданци. Претходно во велешкиот суд се водеше предстечајна постапка.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

            Општина Велес ја информира јавноста дека, третото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 14 август (петок) 2020 год. во периодот од 0500 до 0630 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 15 август (сабота) 2020 год.

            Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

           

                                                                                    Градоначалник

                                                                                    на Општина Велес,

                                                                                    Аце Коцевски

 
   
   
   
   

Најново