По барање на Јавното обвинителство, велешкиот суд покрена судска постапка против градоиначалникот на општина Чашка, Горанчо Пановски за злоупотреба на службена положба и овластување. Првото рочиште е закаѓано за 25 март годинава. На градоначалникот ќе му се суди за незаконско присвојување на Планинарскиот дом „Чеплес“, за што пред една година и три месеци доби кривична пријава.

Велес е еден од ретките градови во Македонија кој уште во 1924 година имал изградено водовод од кој вода во своите домови добиле повеќе имотни семејства. И маалските чешми на Којник, Бричкова, Прчиева, Маалска и други добиле здрава вода. Овие чешми биле изградени во турското а водата во нив доаѓала од Раштанскиот водовод и од водоводот во Бањиште. Потоа само биле поврзани на Дервенскиот водовод. Од таму градот се снабдуваше со вода се до шеесетите години на минатиот век кога комуналното претпријатие изврши бушење и изгради бунари во велешката Населба „Шорка“. Местоположбата на рени бунарите во „Шорка“ беше во близина на река Вардар па се обезбеди доволна количина на вода по што се изгради комплетен цефковод во градот. Први вода добија жителите од долните делови на градот. Потоа, до 1965 година, питка вода доби стариот дел на Велес и по него новиот дел на градот.

Голем број дејци, од каменестиот но слободарски Велес, со своите дела, оставија длабоки и неизбришиви траги не само во историјата на својот град туку и за Македонија. Имињата на Џинот, Жинзифов, Главинов, Неделковски, Рацин се само дел од плејадата велешани кои го задолжија македонскиот народ да ги памети како свои чеда кои со своите дела направија ова парче македонска земја да живее слободно. Во него се родија и работеа многу преродбеници и борци за слобода. Ништо помало не е значењето и на делата на другите видни велешани, академици, лекари, инжинери, диригенти, актери, политичари, спортисти и културни работници.

Се кројат дрворедите во градот. Екипи на Јавното комунално претпријатие „Дервен“ денеска ги сечат гранките на дрвата долж улицата „8 Септември, помеѓу Основниот суд и кружниот тек во центарот на градот. Исечените гранки веднаш се собираат во камион и се транспортираат и воопшто не го попречуваат движењето на тротоарот. Единствено помал застој има во сообраќајот.

Седумдесет и осум годишниот П.П.од велешкото село Еловец заработи кривична пријава затоа што ја злупотребил службената положба и го оштетил буџетот на Здружението на инвалидски пензионери за околу илјада и сто евра.

Што нуди Фондот за иновации и технолошки развој, кои се неговите инструменти и како да се аплицира за да се дојде до финансиска помош, денеска се запознаа стпанствениците од Вардарскиот регион.  На ред се компаниите, да покажат добра иновативна идеја и да аплицираат на следниот јавен повик на Фондот и да добијат финансиска поддршка за реализација на проектот. Без разлика на секторот, фондот нуди финансирање на иновации кај миокро, мали и средни претпријатија. Помош од Фондот за реализација на своите идеи досега добиле над триесетина компании.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

banerduma

 

 

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

С О О П Ш Т Е Н И Е  З А  Ј А В Н О С Т

            Општина Велес ја информира јавноста дека, третото авионско тертирање против комарци ќе го изврши на ден 14 август (петок) 2020 год. во периодот од 0500 до 0630 часот. Доколку временските услови не дозволуваат авионско прскање истото ќе се изврши наредниот ден, 15 август (сабота) 2020 год.

            Границата, на третирањето е: Езеро Младост, с. Отовица, месност Јарбош, по течението на Вардар од север од с. Башино село низ Велес, се до вливот на реката Бабуна и с. Горно Караслари. На запад границата започнува од населбата Превалец, преку населбата Керамидна кон фабриката „Киро Ќучук“ и с. Горно Оризари.

Со третирањето ќе биде опфатено целото градско и приградско подрачје, како и целото течение на реката Вардар на овој потег. И оваа година ќе се третира рекреативниот центар Езеро Младост со непосредната околина.

Се известуваат пчеларите во времето на третирање и 3-4 часа потоа да ги затворат кошниците со пчели, заради можноста од влијание на средството со кое се врши третирањето врз безбедноста на пчелните семејства.

           

                                                                                    Градоначалник

                                                                                    на Општина Велес,

                                                                                    Аце Коцевски

 
   
   
   
   

Најново