veleskacarsija fin

Вo старата велешка чаршија, поделена на левата и десната страна на градот, постоеле над петстотини дуќани во кои работеле над илјада мајстори, калфи и чираци. Меѓу најброни биле терзиите. Велешките мајстори, со изградбата на пругата Скопје-Солун, патувале за Белград, Загреб, Будим, Пешта, Минхен, Париз, Лондон, Милано, Рим и други градови во Европа од каде во Велес и во Македонија ја пренесувале европската мода. Терзиите имале полни раце работа и биле тие што ги „облекувале“ велешани. Најпознатите градски мајстори биле тие што имале големи дуќани во чаршијата на десната страна додека останатите се наоѓале на спротивната страна во градот.

rotari fin

Ротари Клуб Велес набави нов апарат за електроенцефалографија (ЕЕГ) за потребите на Нервното одделение при ЈЗУ Општа Болница Велес, кој има функција да ја олесни дијагностиката на широка палета на болести кои во висок процент се застапени помеѓу пациентите.

Presuda1 fin

Го разгледаа Основниот суд во Велес и се запознаа со работата на судската администрација, влегоа во судница и учествуваа во симулации на судски процеси на двата оддели, на граѓанскиот и на кривичниот, четириесеттината ученици на двете средни училишта „Гимназијата Кочо Рацин“ и економското „Јовче Тесличков“. Тоа се случи денеска на Европскиот ден на граѓанска правда, што се одбележува на иницијатива на Советот на Европа и Европската Комисија, кога судот во Велес ги отвори вратите за граѓаните.

Zdravkinovi fin

Немало жител во Велес што не го знаел семејството Здравкинови кое живеело во убава куќа под Којник. Мајстор Никола, бил ѕидар. Бил голем мајстор па го викале да гради куќи и кај христијани и кај муслимани. Тој бил весел човек. Така за него говорелe и другарите и граѓаните. Роден е во 1875 година. Занаетот го научил од татко му. Кога наполнил 25 години се оженил со Васа со која имале четири деца: синовите Ѓело, роден 1900 година, и Димче како и ќерките Фита и Марија.

pastrmajlija fin

Подготвувањето на овој Велешки специјалитет е историски поврзан со времето кога Велешани се бореле за својот духовен идентитет, пред се` против фанариотските црковни свештеници што го пљачкале народот , грабајќи ги за себе црковните пари кои сиромашните граѓани ги собирале за црквата. Затоа,најпрвин да го раскажеме историјатот на овој духовен проблем на христијаните во Велес, настан кој е поврзан со првите податоци за подготвувањето на питата-пастрмајлија.

Gjozlemekrupno fin

Велешанката Цвета Србова беше само една од десеттината жени, членки на Организација на жени на Велес, кои денеска пред посетителите на манифестацијата Фестивал на пити и вино го презентираа традиционалниот велешки специјалитет ѓозлеме. Таа го приготвува специјалитетот на традиционален начин по рецепт на своите мајка и баба. Она што е карактеристично за ѓозлемето е приготвување со додавање на малку свинска маст, сирење и малата количина на пастрма што му даваат посебен вкус, рече Србова.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново

 
   
   
   
   

rontis

 

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Техничар  во оддел за  одржување

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните услови:

  • ССС (Електро- техничар,  Машински техничар и др. сродни занимања)
  • Познавање на англиски јазик ќе се смета за предност
  • Познавање на работа со компјутери
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса: ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Техничар, најдоцна до 30/11/2018 година .

 

rontis

Швајцарска мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала заради зголемување на својот постоечки капацитет има потреба да вработи:

Mагационер

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство
  • Познавање на англиски јазик, Возачка дозвола „В“ - категорија

  и поседување на сертификат за управување со виљушкар ќе се смета за предност

  • Вработувањето е на определено време, со можност за трансформација на неопределено време.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со слика на  infomk@rontis.com  или на адреса:                              ДПТ РОНТИС  ДООЕЛ Велес  с. Долно Оризари бб, Велес 1400  задолжително со назнака за Магационер, најдоцна до 30/11/2018 година.

 

rontis

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

 Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија – Велес

ДПТ РОНТИС ДООЕЛ Велес не врши дискриминација по ниту еден основ (полова, верска или национална дискриминација) и ги охрабрува сите заинтересирани кандидати  да аплицираат.

Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com  или на адреса:                                  ДПТ РОНТИС ДООЕЛ   с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 30/11/2018 година.