zeleznickastanicaveles fin

Воведувањето на забраната за движење на граѓаните во ноќните часови предизвика промени во железничкиот возен ред, соопштија денеска од Железници на Република Македонија. Новиот возен ред е од особен интерес на велешани кои патуваат за да стигнат до работните места во Скопје и да се вратат дома во Велес. 

KrizenstabAcoiBeti fin

Кризниот штаб на Општина Велес денеска ја одржа четвртата седница на која беа разгледани преземените мерки од предходната седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, како и насоките за воведување нови мерки и активности во врска со спречувањето и ширењето на COVID-19 (Корона вирус) во Општина Велес.

nassite fin

Една траба со 30 метри памучна богасија донирана од велешанката Билјана Ѓурова е веќе скроена според терк што синоќа шивачките Ружица Николова и Славица Костова го утврдија заедно со директорот на ЈЗУ Општа болница Велес д-р Божидар Бојаџиев. Од богасијата се скроени 600 заштитни маски.

infektivnooddelenie fin

На инфективното одделение во велешка болница денеска биле донесени двајца пациенти, маж и жена, откако обајцата се жалеле на симптоми кои се карактеристични за вирусот Ковид 19. Станува збор за возрасни сограѓани кои се вратиле од Германија пред една седмица и седеле во својот дом во Велес без да се пријават во Центарот за јавно здравје.

bolnica veles fin

Ќе ги стават во употреба своите лични машини за шиење и од дома ќе ги шијат заштитните маски кои здравствените работници од велешката болница, Здравствениот дом и Центарот за јавно здравје во Велес ги немаат во доволен број а извршуваат работни задачи и им помагаат на сограѓаните кои имаат здравствени проблеми. Веќе се пет велешанки кои во услови на недостаток на здравствени маски, поради епидемијата на коронавирус, волонтерски, без надомест ги понудија своите шивачки вештини како свој придонес за јавното здравје, заедничка одговорност и тоа зависи од сите нас.

levica fin

Левица и нејзините членови преку соопштение за јаност ги ставија на располагање на сите оние лица кои што имаат потреба од помош, поради настанатите штетни последици настанати во врска со работниот однос, а се однесуваат на непочитување на мерките поради корона вирусот.

 

 

SEMM baner MK

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Konsalting Jovevi

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен состав се донесоа следниве заклучоци:

  • За спроведувањето и реализацијата на препораките за ограничено движење на граѓаните на јавните места и во институциите, Општина Велес ќе ја известува јавноста преку официјалната интернет страница, преку официјалните социјални мрежи, како и преку електронските и пишани локални медиуми;
  • Поради неисправноста на водата во село Сопот за потребите на жителите од село Сопот, Општина Велес обезбедува достава на канистер со вода за техничка употреба и флаширана вода за пиење.

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Предложената мерка, Малиот пазар во „Нова населба”,
да остане затворен за работа, останува во сила;
- ЈКП „Дервен” да донесе Одлука во врска со работењето
на Градскиот пазар да работи секој ден, од 06:00 до
13:00 часот;
- Да се ограничи продажбата исклучиво само на
земјоделски производи (овошје, зеленчук и други
прехрамбени производи);
- Прехрамбените производи да бидат изложени на секоја
втора тезга во редот;
- Да се изврши оградување на паркинг просторот надвор
од пазарот, да не се дозволува продажба на производи;
- Да се регулира влегувањето и излегувањето на
посетителите во пазарот, со два влезови;
- Пред влезовите да се забележи влегувањето преку
двајца редари и да се внимава на физичикото
растојание при влегувањето;
- Задолжително носење на заштита опрема (маски и
ракавици) на продавачите;
- На влезовите да биде поставено средство за
дезинфицирање и маски за потребите на купувачите;
- Местото на продажба на производи од ист вид, се
утврдува од раководителот на ЈП Пазари при
доделувањето на тезгата за продажба;
- ЈКП „Дервен” се задолжува преку јасно видливо
известување до граѓаните да го определи
времетраењето на задржување на купувачот во пазарот;

- По препораки на Светската Здравствена Организација
(СЗО) ЈКП „Дервен” од денес врши зголемување на
нивото на хлор во водоснабдителниот систем по 0,5 ml/L
милиграми на литар резидуален хлор во градскиот
водоснабдителен систем;
- Согласно Оперативниот план за дезинфицирање се
задолжува ЈКП „Дервен” да спроведе дезинфицирање на
на детските забавни паркови, спортските терени,
патеката околу езерото „Младост” и други јавни
површини во градот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се задолжуваат мобилните тимови на МВР – СВР Велес
на двата пунктови при влезот во град Велес, одредени
на улиците „Вардарска” и „Димитар Влахов”, да вршат
редовна контрола на физичката состојба на учесниците
во сообраќајот, како и дезинфенкција на возилата;
- Се задолжува МВР – СВР Велес да одреди тимови кои
ќе вршат контрола на движењето на граѓаните кон езеро
„Младост”;
- МВР одредува една патрола со двајца униформирани
полицајци за воведување на ред на влезовите на
пазарот.

 

veles

Општина Велес ја известува јавноста дека на четвртата
седница на Општинскиот штаб за заштита и спасување, која
се одржа на 23 март 2020 година (понеделник) во проширен
состав се донесоа следниве заклучоци:
- Се упатуваат управителите на згради, претседателите
или претставници на куќните совети на станбените
згради, да стапат во контакт со Центарот за јавно здравје
со цел добивање конкретни информации за начинот на
употреба на средства за дезинфицирање на зедничките
простории, телефон за контакт: 078 246 729.

 

 

 

 
   
   
   
   

Најново