Сменети се двајца директори на Општински основни училишта во Велес и назначени се вршители на должност. Станува збор за ООУ „Кирил и Методиј“ и „Блаже Конески“. Според Градоначалникот Аце Коцевски смената се случила поради утврдени незаконитости во работата и злоупотреби констатирани од Државниот просветен инспекторат. На местото на Анита Станинова Мирчевска во ООУ „Кирил и Методиј“ е именуван професорот по ликовно образование Илко Стојановски додека во ООУ “Блаже Конески“ на местото на Љупчо Николовски за в.д Директор е именуван професорот по математика Јованче Манасков.

На легален начин се крадела општина Велес во претходниот период кога со Општината раководеше ВМРО ДПМНЕ. Вака ја започна денешната прес конференција Градоначалникот на Велес, Аце Коцевски и соопшти податоци како кражбите биле покривани со легални документи преку постапките за јавни набавки, со одлуки на тогашните состави на Советот на Општината, на Управниот Одбор на ЈКП „Дервен“ и распишани тендери. Испупувани биле сретства од Буџетот на општината за ученичкиот превоз на начин кој што би практикуван кога било дозволено автопревозниците меѓусебно да се договараат и да не си конкурираат едни на други. Така тие нуделе многу повисоки цени од реалните на пазарот.

Еден од најпознатите ковачи во почетокот на минатиот век во Велес бил мајстор Коце Алексов. Коце е роден 1893 година во велешкото село Скачинци како син на Александар кој посетувал попско училиште во Софија што му овозможило да работи извесно време во црквата „Свети Пантелејмон“ во Велес. Александар во 1875 година се оженил со Евра и имале четири деца, три сина Коце, Коле, Ладе и една ќерка, Драга. Александар никогаш не се откажал од земјоделството.

Подолг временски период во градот се случуваат чести прекини на водоснабдувањето на улиците „Киро Ќучук“, „Гемиџиска“, „Васил Главинов“, „Мицко Козар“ и „Првомајска“ на што велешани често реагираа во ЈКП „Дервен“. Поради потребата граѓаните да бидат навремено информирани со точни информации за овие сериозни проблеми од директорот на јавното претпријатие денеска стигна соопштение во кое Ѓоре Стојанов ги објаснува причините на честите прекини на вода на граѓаните на Велес.

По легитимирање на побарувањата на седумдесеттина доверители во „Фени“ стечајната судијка на Основниот суд во Велес, Валентина Ѓорѓиевска го одложи судењето. Предметот се наоѓал во скопска Апелација затоа што актуелниот сопственик на Комбинатот од кавадаречко Возарци, фирмата „Кунико“, се жали на решението за отворање на стечај. Се огласи и стечајниот управник Мирослав Анастасиевски со соопштение во кое ги потврди причините за одлагањето. Тоа значи дека не се исполнети законските претпоставки за одржување на Испитно рочиште и Извештајно собрание.

Се реконструира и модернизира наплатната станица „Сопот“ како една од сите на Коридорот 10. Министерството за транспорт и врски ги издаде сите одобренија потребни за петте наплатни станици што се во изградба. Така патарината кај Романовце во близина на Куманово е во завршна фаза, градежни работи се изведуваат на наплатните станици Сопот и Отовица, додека во најскоро време ќе започне реконструкцијата и на патарините кај Градско и кај Петровец.

Поврзани вести

 

Најново