Lil Colakova

Приватните лекари и во првите шест месеци вгодина од Фондот за здравство ќе добиваат исти исплати. Нема да вршат превентивни активности но, ќе има промена на шифрарниците и на нови цели. ФЗОМ им ветил поголема сигурност на лекарите од Приватните здравствени установи затоа што без нивна согласност во иднина ништо нема да се променува.

OZV fin

Семејно насилство постои и покрај тоа што се работи на негова превенција. Но жртвите веќе не молчат како порано. Дека биле тепани, малтретирани, бркани и сексуално злоставувани тие пријавуваат како во полиција така и кај голем број на граѓанските организации кои работат на превенција и подигнување на јавната свест. Охрабрувањето се должи и на националните кампањи за пријавување на насилство, рекоа истражувачите на Националната мрежа против насилство врз жени и семејно насилство на панел дискусија на тема „Предлог модел за реинтеграција и рехабилитација на жени жртви на семејно насилство“ органзирана од Организација на жени на Општина Велес.

Dijabet naslovna

Собранието на Сојузот на здруженија на дијабетичари на Македонија (СЗДМ), го одржа редовното годишно собрание, на кое учествуваа и членови на Здружението на граѓани Дијабетес „Шекерче Лолипоп“ од Велес . Собранието ги разгледа и усвои Годишнините извештаи од реализирани активности како и Финансискиот извештај за 2019 година.

Naslovanastocari fin

Субвенцијата за откупено и заклано јагне во кланица сточарите ја чекаа со години но, сега кога Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ја прифати тие се убедени дека не ќе можат да ја искористат поради обемната документација и кусиот рок за аплицирање. Со мерката што ја прифати Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство ним им следува по 400 денари од грло, предадено и заклано во кланица. Како да стигнат до парите, организирани од Сојузот на овчари на Македонија, и со само еден преставник на кланица се договараа денеска на состанок во Велес. Но не им дојде преставник од МЗШВ за да ги исслуша.

carovska1

Центарот е само еден од вкупно 10 специјализирани сервиси за жртви од родово базирано насилство во 6 плански региони на територијата на РСМ. До крајот на годината вакви центри ќе имаат Скопје, Куманово, Тетово, Штип, Кавадарци, Битола, Прилеп и Велес. Министерката за труд и соцјална политика Мила Царовска вели дека реализираат приоритет за обезбедување на заштита и поддршка за секоја жена и девојка.

NaslovnaPanov

„Музиката и цвеќето ми го исполнуваат животот. Оној што ја сака музиката го сака и цвеќето. Живеам со нив“. Со овие зборови не пречека академскиот музичар Бранко Панов, професор во пензија, кој задсебе остави длабоки траги во музиката и во хорското пеење во Велес. Генерации ученици и денес со голема почит се поклонуваат пред човекот кој го формираше првиот женски хор во Гимназијата „Кочо Рацин“. Бранко го познаваат сите како човек полн со добрина, со широко срце и како човек кој цел живот живее за и со музиката.

Поврзани вести

lifer gif 300x250 Duma

baner i od veles se moze

E baner

Најново

АПЕЛ ЗА ПОМОШ НА СЕМЕЈСТВОТО МАНЕВИ

На 20 декември 2019 година во пожарот што изби во комплексот Варналиите, во Велес, на улица: „Јован Наумов Алабакот“ целосно е оштетена и куќата со реден број 10 на семејството Маневи во која живееја Љубица и Бојан. Огнот ги пеплоса покуќнината, мебел, технички апарати и гардероба. Тие немаат каде да живеат. Засега се згрижени кај роднини. На Љубица и Бојан им е потребна граѓанската помош и поддршка. Граѓани, да му покажеме на ова семејство, дека не е само во загубата на имотот. 

Пред и за време на новогодишните и божикни празници, секој од Вас колку што може нека донира на сметка 210-5016284563-22, депонент НЛБ Тутунска Банка АД Скопје. Сопственик на сметката е Манева Љубица со живеалиште на ул. Јован Наумов Алабакот број 10 во Велес. Број на повикување за физички лица е 289, за правни лицае 262, со назнака донација.

За добронамерните граѓани надвор од Македонија уплатите можат да се вршат на IBAN Code MK7210501628456322, SWIFT TUTNMK22.