Babunski Agencija za Vrabotuvanje1 fin

Државата сака да ги активира 4.025 невработени Велешани преку поттикнување на сопствени бизниси, пред се младите кои и се потребни на градот и на Македонија, за да се пронајдат себе си во градот и да обезбедат материјални услови за живот. Во моментов Агенцијата за вработување на Република Северна Македонија води шест активни програми или активни мерки за вработување како што се: Програмата за самовработување и субвенционирање на плати, Обука за стручни квалификации според барањето на работодавачите, Обука на лице место за познат работодавач, Практиканство како и Обуките за занаети и за јавни работи.

JavorslikanodDerven fin

Отстранетото дрво не спаѓа во платанови стебла,јавори, кои се прогласени за споменици на природата на територијата на Општина Велес и таквата пласирана информација по социјалните медиуми е дезинформација, напишаа од ЈКП „Дервен“ во реакцијата на текстот објавен на веб порталот Дума.мк за исеченото дрво на ул: „Даме Груев“ пред куќата со број 15 во Велес.

JavorpodKojnik2 fin

Иако ставен под заштита според закон јаворот под Којник повеќе го нема. Дрвото е исечено иако со години се бореше да го победи времето.И го победи кога гордо се издигна над куќите и кога стана повисок од нив. Не угина од ниски температури или од жед за вода туку од раката на човекот.

Velesopstinaigimnazija fin

Секој град има датуми и години кои се поврзани со неговата историја и се значајни за локалната историја. Во текстов ќе пробам да ги наведам по хронолошки ред сите години и датуми што се значајни за Велес.

GimnazijaKocoAngjusev1 fin

Стекнете вештини, научете занает , поттикнете ја желбата за работа и никогаш не се плашете да работите, им порача заменикот претседател на владата за економски прашања др Кочо Анѓушев на велешките гимназијалци на часот по бизнис и претприемаштво што го одржа со учениците од четврта година. Тој ги поттикнуваше преку личниот пример да го одсонуваат животениот голем сон на начин што прво сами ќе го изберат идниот позив, максимално ќе се посветат да го реализираат без да се плашат од порази но и да бидат подготвени да се соочат со секој пад, кој е неизбежен, и со секој нареден успех што ќе следи ако изберат занимање кое ќе им понуди да станат добри претприемачи. При тоа, генералниот совет што учениците го добија од стопанственикот др Анѓушев беше дека со добро научен занает никогаш не се останува со празен стомах.

veles3 fin

Велес покрај историски и културен имал и богат развиен црковен живот. Велешани одсекогаш биле верни на својот корен, на својата вера и секогаш покрај градењето на храмови, биле големи борци за заштитата на својот мајчин македонски јазик. Во црквите ретко двозволувале литургиите да се водат на грчки иако владиците биле Грци или Бугари. Со гордост ги посетувале храмовите кога во нив се пеело на славјански, на македонски, велешки дијалект.

Поврзани вести

Web banner Duma Kozuvcanka Fakti 300x250px 01

banerknigovodstvo

Најново