Почина педесет и седум годишниот Марјан Јанковски од велешкото село Теово откако државата нему не успеа да му обезбеди подолгорочен престој и лекување во соодветна здравствена институција. И покрај тоа што 20 години работеше во Порцеланка, тоа не беше доволно сега во последната година од неговиот живот да искористи бенефиции од здравствениот систем и како стечаен работник да се лекува во специјализирана здравствена установа.

„Геноцидот што за време на граѓанската војна го направија грчките власти врз Македонците од Егејска Македонија никогаш не може да се заборави и да се избрише. Таков геноцид не памети историјата. Трагите од ѕверските убиства, прогони и иселувањето од родното огниште остануваат како траен белег кај сите Македонци. Меѓу големиот број загинати борци, кој не сакаа ништо друго освен Македонија да биде обединета, беше и големата хероина Мирка Гинова која кога грчките фашисти ја стрелале таа низ песна им рекла дека Македонија за навек ќе биде на македонскиот народ“.

Од први јули годинава одделот за Трансфузиологија во Велес работи со пациенти само два пати во неделата, во вторник и во четврток. Тогаш за граѓаните од Велес и општината се закажуваат прегледите на Мој термин. Во останатите денови единствениот лекар трансфузиолог во градот работи со крводарителите во соседната амбуланта во зградата што е дел од болницата. И тоа не е доволно, сметаат пациентите кои имаат потреба од честа проверка на факторот на коагулација на крвта. Според нив, Заводот за трансфузиологија ја знае потребата од најмалку уште еден лекар во Велес но, не вработува туку до пред одморите проблемот го решавал со испраќање на трансфузиолог од соседните градови.

Првите граѓани ги пуштија своите доброволни прилози во касичката што вработените на Фондација Фокус ја поставија во саботата во ресторанот на базен Снупи со што и официјално ја започнаа овогодинешната хуманитарна акција за собирање средства за упис на студент од социјално немоќно семејство од Велес. На присутните гости вработените на Фокус им поделија флаери со содржината и целта на хуманата акција. Граѓаните уште еднеш ја потврдија својата хуманост.

Интернет клуб во Велес отвори министерството за информатичко општество и администрација. Клубот се наоѓа во една од реновираните простории на поранешното кино 11 Октомври. На седумте компјутери во клубот граѓаните ќе можат бесплатно да користат интернет секој работен ден од 09 до 17 часот. Просторијата ја уреди општина Велес, додека опремата ја обезбеди ресорното министерство. За услугите на граѓаните во клубот ќе се грижи еден вработен на министерството.

Австроунгарскиот воен дописник Јурај Деже (Dezső Urai) во 1916 година дошол во Велес и го фотографирал градот. Потоа подготвените фотографиите и текстови што ги напишал му ги отстапил на унгарскиот историчар, професор д-р Лајош Неѓеши. Но, тие не останале само кај него затоа што Неѓаши одлучил да му преотстапи 44 фотографии (6 х 6,12 пози на еден филм) на својот добар пријател од Велес и познат истражувач на настани и личности поврзани со минатото на градот, нашиот сограѓанин Љупчо Данов. Со него досега неколку пати разговаравме за тоа како Деже го видел градот преку објективот на својот фотографски апарат и како го доживеал преку текстовите што го напишал, кои податоци ги користел и кои информации ги пренел од Велес. Деновиве, со Данов одлучивме да ги реобјавиме.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

Најново

 
   
   
   
   

Швајцарската мултинационална компанија активна во областа на фармацијата и производство на медицински помагала РОНТИС, заради зголемување на својот постоечки капацитет во фабриката во Велес, има потреба да вработи:

20 (дваесет) Оператори во производство

Кандидатите треба да ги поседуваат следните квалификации:

  • ССС
  • Со или без работно искуство

Локација : Република Македонија - Велес
Доколку сте заинтересирани, Ве молиме пратете ја Вашата биографија (CV) со фотографија на infomk@rontis.com или на адреса: ДПТ РОНТИС ДООЕЛ с. Долно Оризари бб, Велес 1400 (со назнака за Оператор ), најдоцна до 25/09/2018 година.