Sovetzajavnozdravje fin

Центарот за јавно здравје во Велес измери за 25% помал одзив на вакцинирани деца на територијата на општина Велес во последните години споредено со состојбата во последната деценија. Овие податоци ја вброија општината во ризичната група на територијата на државата. Ваквата состојба и 40 евидентирани случаи на заболени граѓани од заразната болест морбили, во градот и во општината, го поттикнаа општинскиот Совет за јавно здравје да организира јавна трибина со родителите на невакцинираните деца.

sudiiveleskisud fin

Судија на Регионалниот суд во Орландо, од Соединетите Американски Држави, Пол Г. Бајрон и првиот правен советник во Американската амбасада во Скопје, Челзи Шинур заедно со јавен обвинител од Пенсилванија го посетија Основен суд Велес.

opstinskazzgradaveles fin

Општина Велес ја информира јавноста дека по денеска,12 мај 2019 година, одржаниот состанок на Општинскиот штаб за заштита и спасување се договорени соодветни активности и се донесоа заклучоци кои ќе се спроведуваат во однос на најавата од невреме во следниот период.
Заклучоците се однесуваат на следново:

PendarovskiiZaev fin

Кандидатот за претседател поддржан од СДСМ, Стево Пендаровски на граѓанската трибина во Велес, синоќа, четврток 25 април, своето обраќање кон велешани го започна со тоа што соопшти дека ја прифаќа поканата на незадоволните шарени револуционери за разговор и лично, на одвоена средба и заедничка со против кандидатката Силјановска Давкова бидејќи, како што рече, има што да им каже во име на заедничката борба што пред три години ја воделе против тогашниот Режим.

Gemigjii1

Две едномесечни машки близначиња во Велес можат да умрат од глад бидејќи нивната мајка, исто така неухранета, нема млеко да ги дои ниту пари да им купи. Во ништо подобра состојба не се наоѓа ни нивното постаро, осумнаесетмесечно братче. Тие заедно со родителите, мајката Фросина и таткото Ерѓул, преживуваат од социјална помош и привремено живеат во една соба во куќарка кај сточното пазариште во близина на Железен мост во Велес. Таму владее сиромаштија и беда што мора веднаш да се реши ако институциите на државата сакаат да спасат три млади животи како и животите на нивните млади родители.

OJOtablaVeles fin

Обвинета е мајката на трите малолетни деца кои изгореа во пожарот лани, на 20 јуни во Велес, во куќарката под ридот Вршник. Таа, исто како и таткото на едно и очув на двете други малолетни деца на возраст од четири години, две години и една година ќе одговараат зошто не го заштитиле животот и здравјето на децата што е нивна должност согласно одредбите од членовите 44 и 46 од Законот за семејство.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново