Традиционално по петти пат викендов се одржа планинарската манифестација „Февруарски поход 2016“. Триесетина планинари организирани од спортското планинарско друштво „Зелен рај“ ја пропешачија патеката долга околу 40 километри, почнувајќи од село Богомила, до планинарскиот дом Браќа Јаневи во село Ораовдол па се до железничката станица во село Теово. Сончевотот време им овозможи турата да ја поминат уште поубаво, застанувајќи и воздивнувајќи на сите прекрасни предели низ кои минуваа.

Киро Намичев-Мајче е само еден од повеќемината мајстори на кондураџискиот занает во градот. Тој беше еден од најпознатите занаетчии во велешката сарачка чаршија до 1975 година. Гордост на неговиот татко Михајло, уште постар и ценет градски кондураџија, кој го посветил својот живот на изработка и поправка на кондури и во истовреме на желбата наследници да му бидат неговите двајца синови помладиот Киро и три години постариот Петре. На пет годишна возраст Киро почнал да го изучува татковиот занает во дуќанот на мајстор Михаил, што се наоѓал меѓу првите во редот на сарачката чаршија, веднаш под Бела џамија, од левата страна на Вардар и Стар мост. Помладиот син на мајстор Михаил се разликувал од постариот по тоа што чиракувал и учел во тогашното училиште „Свети Ѓорѓија“. Бил многу добар ученик но, сепак татко му одлучил наместо на училиште да продолжи со изучување на семејниот занает.

Со фотографскиот апарат се дружи од својата петнаесет годишна возраст, ги фотографираше сите значани личности за родниот град, ги овековечи настаните кои се случуваа на велешките маала, сокаци, улици, пред спомениците и институциите. Голем е бројот на граѓани чии ликови на црно белите фотографии стојат во неговата архива. Семејниот фотограф и градскиот хроничар Боре Левков одбележа вреден јубилеј, пет децении од својата фотографска кариера. Го помнат помладите и не го заборавиле постарите сограѓани затоа што во нивните семејни албуми стојат фотографиите што ги направил Фото Боре. Тоа е препознатливото име, прекарот за човекот кој им овозможил токму преку фотографиите да се потсетат како изгледале кога биле бебиња и деца, тинејџери, се до возрасни и зрели луѓе. А без фото Боре не започнуваше ниту една официјална манифестација во Велес.

Пушењето е фактор број еден кој влијае на кардиоваскуларните заболувања. Но освен овој порок главни виновници се и конзумирањето мрсна храна, шеќерната болест и стресните ситуации. Статистиката на Светската здравствена организација покажува дека дури 63 посто од сите заболувања во светот спаѓаат на кардиоваскуларните заболувања кои предизвикуваат најголема смртност кај населението. Во светот годишно умираат 17, 3 милиони луѓе од срцево садови заболувања.

Фондација Елена Лука со низа едукации на теми род и родова рамноправност, дискриминација и родово базирано насилство. Група ученици од втора година од средното стручно училиште Коле Неделковски во Велес денеска беа целната група на фондацијата. Тие се запознаа со основните концепти на родот и развојот како и со целите на проектот.

Не измина ниту еден месец откако се постави, лулашката за деца со посебни потреби во Младински парк, е демолирана. Утрово забележавме дека горниот дел од челичната конструкција што ја држи лулашката е скршена и таа повеќе не е за употреба. Несовесни граѓани, за жал по кој знае кој пат ја уништуваат новата урбана опрема наменета првенствено за оваа категорија на граѓани а потоа и за сите останати.

Поврзани вести

 

Вчера и денеска во ЈКП Дервен се испита причината за краткиот прекин на испорака на вода на ЈЗУ Болница – Велес на ден 20.02.2018 година.

Утврдено е дека екипа на Сектор Водовод работела на замена на вентил на ул. Љубљанска, поради што морале да го затворат вентилот на линијата од која од оваа страна се снабдува со вода болницата.

Но, лицето кое го затворило вентилот заради активностите на ул. Љубљанска, со крајна небрежност истото го сторило без да провери дека вентилот од втората доводна линија од страната на Којник бил исто така затворен, а што морал да го стори пред да го затвори вентилот од првата доводна линија. На овој начин ги затворил двата вентила од двете доводни линии и предзвикал краток прекин на водоснабдувањето во болницата во времетраење од 10-15 минути, по што било интервенирано и воспоставено нормално водоснабдување.

Како резултат на горенаведеното, во ЈКП Дервен во тек е постапка за утврдување на дисциплинска одговорност на соодветно лице, кон кое ќе бидат преземени строги дисциплински мерки.

Значи, не станува збор за намерно исклучување на водата на болницата, или исклучување со дадена наредба, бидејќи за тоа нема причини.

Реакциите на јавноста се оправдани и очекувани. Сепак, коментарите на социјалните мрежи кои имаат намера да прикажат пред јавноста дека наведениот проблем е намерено предизвикан, смислен и сл. и дека некој сака свесно да предизвика проблем се неточни и злонамерни.

Со почит,
ЈКП Дервен

Најново