Македонскиот центар за граѓанско образование го избра Велес како пилот град за реализација на АКЦЕС програмата и ги избра професорите, аниматори или едукатори, потоа за првпат во државата се подготви програмата за едукација на средношколци според оваа програма додека Амбасадата на САД во Македонија помогна околу обезбедувањето на потребните реквизити, работни материјали и патувања а гимназијата „Кочо Рацин“ го отстапи просторот и во изминатите девет месеци вкупно дваесет и пет средношколци од градот ги подобрија своите знаења од англиски јазик, од историјата како и културата на Соединетите Американски држави. Учениците по деветмесечно образование организираа и завршна вечер на која говореа, водеа дијалог на англиски јазик и презентираа свои перцепции и спознанија од наученото.

Во тивкото и мирно катче од родната куќа на Рацин каде се уште се чувствува неговиот дух и силната желба за творештво, петнаесетина ученици од велешките основни училишта вредно и посветено го изучуваат грнчарсиот занает. Некои од нив прв пат се запознаваат со тајните на занаетот, други пак неколку години по ред мошне вешто управуваат со грнчарското колце. Но сите тие се дел од грнчарската работилница која се реализира во рамки на традиционалните етно работилници.

Фотографија на која се фотографирани 25 велешки комити, меѓу кои и три жени, од четите на велешките војводи Алабакот, Докурчев и Офицерчето ми дојде до рака при случајна средба со пријатели. Станува збор за фотографија што е сопственост на велешко семејство. Точно се знае дека фотографијата е направена во 1950 година. И засега толку, бидејќи во изминатиот период и покрај истражувањето на кое му се посветив за жал не открив кои се овие фотографирани личности. Затоа со сопственикот на фотографијата одлучивме да ја ставиме на увид пред јавноста бидејќи заедничка ни е целта да откриеме што повеќе информации поврзани со приказните кои ги раскажуваа постари велешани и според кои во четите на велешките војводи Алабакот, Докурчев и Офицерчето освен мажи имало и жени војводи.

Повреден е работник на ЈКП „Дервен“ синоќа околу полноќ додека ја миел централната градска улица во Велес. Несреќата најверојатно се случила кога пукнало цревото со вода од цистерната. Работникот го држел цревото во раце и се здобил со повреди од силата на водата, раскажаа граѓани очевидци. Била повикана Брза помош и по интервенцијата на местото на несреќата работникот бил транспортиран на хирушкото одделение во велешката болница.

Уште еден ден низ улиците на Велес, Шарената револуција дваесет и седми ден протестира против како што велат фашистичката и режимска власт. Пред велешани вечерва во центарот на градот говореше Аднан Џаферовски од Скопје. Тој истакна дека е чест да се биде помеѓу луѓето кои застанале на браникот на државата, на страната на правдата и слободата.

Со половина плата за март и половина за април преживуваат работниците на велешка Колска во првата половина од годинава, велат од СДСМ. Според опозицијата Без плата и здравствено осигурување работат сто дваесетте работници кои велат се последица на неспособното управување на кадрите на ВМРО ДПМНЕ. Опозицијата прашува на кој начин директорот на Колска Борис Алчев платил придонеси за пензиско и здравствено осигурување ако исплатил само половина плата.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

Најново