Veles fin

Првата балканска војна започнала во 1912 година. Тогаш балкански сојуз склучиле Србија, Бугарија, Грција и Црна Гора. Целта на Сојузот било ослободување на христијанското население од турските провинции Македонија, Албанија, Епир, Тркија, Санџак и Косово и Метохија, но и нивна поделба меѓу сојузниците. Во октомври 1912 година српската војска продрела во Македонија и го победила корпусот на Фети паша кај Куманово.

babaDara fin1

Фурнаџиката Дара Арсова е првата и единствена жена фурнаџика во стар Велес. По смртта на мажот Бошко, таа своите пет деца ги хранела токму од фурнаџискиот занает во кој влегла храбро и се носела со него, рамноправно со останатите мажи од еснафот.

ilustracija naslovna

Секој со свој стил, секој во свој свет и со свои размислувања за облекувањето. Модниот тренд кај младите во училиштата е се повеќе актуелна тема низ училишните ходници. Некој негува сопствен стил, некој лежерен, но не сите сакаат да носат училишна униформа. Учениците од СОУ „Гимназија Кочо Рацин“ и хемиското училиште СОУ „Димитрија Чуповски“ со поделени мислења за носењето униформи во училиште.

Mateja scena

Велес има млади уметници кои творат во разни сфери на уметноста, но нема соодветен простор на кој можат да се изразат. Единствена сцена на располагање им е салата „Бели Мугри“.  Петар Андреев е ученик од четврта година во Гимназијата, режисер на претставата „Ревизор“ што ја подготвија учениците за последниот патронен празник на Гимназијата „Кочо Рацин“. Вели дека им требало два месеци за да ја подготват претставата. Работеле во просторот на училишната библиотека.

Gradski saat fin

Во јануари, годинава, имав прилика да учествувам на изложба на „скечери„, слободни цртачи на европско ниво, на тема „Симболите на мојот град“. Требаше да се достават цртежи со кратко резиме, за симболите и нивното значење. Јас за значењето на симболите кратко напишав „Велес симболи - Градскиот саат .......................... стариот мост, мало мовче ..“.

SarmaaleekipanaItnamedicinskapomos fin

Сто дваесет и двајца Велешани денеска, недела 7 април, бесплатно проверија притисок, шекер во крв и вкупен холестерол на пунктот што Итната медицинска помош, два часа, го отвори на плоштад Сармаале во Велес. Граѓаните ги прегледуваа д-р Страхил Тодоров и д-р Елеонора Јованова, лекари по општа медицина во Здравствениот дом додека мерењата на притисокот, шекер во крв и вкупен холестерол го реализираше медицинска сестра.

Поврзани вести

web banner 300x250 Sinalco Duma

banerknigovodstvo

E baner

Најново