Неупотребливи и непотребни предмети од домаќинството завршија во градската комунална депонија. Дури сто и единаесет семејства од градот „се ослободија“ од старите предмети во домаќинството. Во рамки на пролетната акција за собирање на габаритен отпад што ја спроведе општината, Јавното комунално претпријатие „Дервен“ го презеде отпадот од домовите на велешани и го транспортираше до градската депонија.

Велес од своето постоење па до денес има голем број на граѓани кои преку дела оставија неизбришиви траги во својот град и за историјата на Македонија. Покрај Џинот, Жинзифов, Главинов, Палашев, Рацин, Неделковски , Фирфов, Гајдов, Ганчо Хаџи Панзов се наоѓа името и на големиот фотограф Дамаскин Манушев. Неговиот апарат ја фотографирал душата на Велес. Историчарите велат дека случките и настани кои се овековечени на фотографиите на големиот мајстор се бесселер за животот на Велес во 19 и 20 век.

Од  името на слободата, правдата и демократијата, Шарената револуција дваесетти ден маршира низ улиците на Велес. Велешани неуморно протестираат и не отстаопуваат од своите барања и не прифаќаат селективна аболиција, туку секој што направил криминал да одговара пред лицето на правдата.

Членови на Здружението за заштита на животни „Гласот на животните“ и денеска собираа пари за нивниот другар и пријател Никола Александров, чија куќа изгоре во пожар. На двете волонтерки не им пречеше сонцето да седат покрај касата поставена на тротоарот пред велешкиот суд, а граѓаните кои минуваа од тука донираа пари кој колку може. За шест часа собраа околу шест илјади денари што ќе му ги дадат на дваесет и две годишното момше со кое судбината и овој пат си поигра.

Раскопана и така оставена со недели е улицата „Тодор Христов Офицерчето“ што се наоѓа во Нова Населба, реагира велешката опозиција. Со прес конференција од лице место на улицата СДСМ ги обвини локалните власти. Таа се наожа на фрекфентно и густо населено место во општината, а по неа секојдневно поминуваат стотина деца кои престојуваат во детската градинка, обвинува опозицијата.

За над четириесет и една илјади евра  е олеснет банкоматот на комерцијална банка, лоциран на улица Благој Ѓорев бр. 96 во Нова Населба во Велес. Грабежот се случил ноќеска кога непознат сторител со употреба на сила и подесен алат насилно ја отворил влезната врата на трговскиот објект на кој се наоѓал банкоматот. Откако влегол во објектот, кој е продажен центар со штандови, крадецот повторно со подесен алат насилно го отворил сефот од банкоматот и ги земал трите касети во кои според полицијата имало вкупно 2.530.500 денари. Грабежот во Секторот за внатрешни работи  бил пријавен утрово во 4.30 часот. Увид на лице место е направен и се преземаат мерки за расветлување на случајот.

Поврзани вести

Web banner Duma Sinalco Nagradna Igra 300x250px

 

Најново