Во ниту една земја во светот 96% од транспортот на стока не се превезува со камиони. Македонија е „раритетна држава“ и покрај тоа што трпи штети токму од ваквата состојба. Транспортирањето на стоката со камиони и шлепери неколку пати ја покачува цената на производите од една и од друга страна се уништуваат патиштата, рече вицепремиерот Кочо Анѓушев одговарајќи денеска на новинарско прашање на Дума.мк паралелно со подигнувањето на квалитетот на услугите во патничкиот сообраќај дали Владата размислува и за набавка на локомотиви и транспортни вагони.

Дрвјата од дрворедот на централната градска улица „8 Септември“ во Велес им ги затворија прозорите и терасите на граѓаните кои живеат во дел од зградите. Расширените крошни и разлистаните гранки се повисоки од првите катови на свиларската зграда. Делумно се зафатени и вторите катови. Во домовите на овие граѓани нема дневна светлина. Тие и дење живеат со вклучено светло.

Од постоечките записи уште пред доаѓањето на Турците во овие краишта, при крајот на 14 век, се знае дека на Велешко Кале и Стар Велес постоеле многубројни цркви. Се споменува бројката од 24 цркви и параклиси. Иако доволно неистражен за овој простор се зборува дека постоел богат духовен живот уште пред христијанството. До пишани податоци се доаѓа многу тешко. Сепак некои сознанија упатуваат дека локацијата на која се наоѓа денешната велешка црква „Св.Спас“ отсекогаш претставувала место на кое се одржувале одредени пагански обичаи за подоцна да прерасне во некаков вид на опсерваторија, слична на Кокино, само што набљудувани и бележени биле определени вселенски случувања , поврзани со околните ридови како Свети Илија, Голик, Крајник и Вршник. Ова мисла бара поширока опсервација.

Најубавиот и најзачуван дел од старата на далеку позната велешка архитектура се наоѓа во улицата „Јован Наумов-Алабакот“, во маалото „Варналиите“, на левата страна од Велес. Поради убавите куќи, во кои за време на Отоманското царство, живееле најбогатите бегови и аги, оваа маало Турците уште тогаш го викале „Алтан маало“ или златно маало.

Со возило од Прилеп дошол вчера во Велес, триесет и едногодишниот прилепчанец Е.Ш на договорена средба со четири години помладата велешанка С.Ш откако тие претходно биле пријатели на социјалните мрежи. Така ја договориле средбата што започнала како пријателска а завршила со насилство врз девојката и со обид за силување.

Од краевите на новата лимена конструкција на североисточната страна на спортскиот објект тече вода по ѕидовите и се слева по стаклате, се прелева низ редовите со седишта и завршува на теренот за игра. Во овој дел од објектот, каде се наоѓаат службените простории на локалната телевизија „Канал 21“, состојбата е најризична. Вработените во салата постојано ја собираат количината на вода но се собира нова.

Поврзани вести

 

Најново