Музеј Галерија Кавадарци реализира едукативна работилница за децата со посебни потреби насловен „Учиме и цртаме за нашето културно наследство“. Во работилницата се вклучени децата со посебни потреби кои се сместени во ООУ „Страшо Пинџур“.

„Лозарите не треба да стравуваат за своите пари од винаријата Повардарие и доколку започне стечај, бидејќи од стечајната маса ќе има доволно пари да се исплати долгот кон лозарите“ рече на прес конференција пратеникот од Кавадарци, Панчо Минов.

Петнаесетина корисници на социјална помош од Кавадарци добиле барања за вонсудска спогодба за враќање на пари добиени на нивните трансакциски сметки по основ на социјална помош.

Ваквите барања според претседателот на здружението „Тиквешки роми“, Раим Сулејманов се испратени од кавадаречкиот центар за социјална работа, бидејќи лицата што ги добиле имале прилив на пари од странство од нивни роднини.

Исплатата на целата откупена количина грозје се случи пред истекот на законскиот рок. До 28 април за откупените 17,5 милиони килограми грозје Тиквеш исплатил вкупно 263,5 милиони денари. Исто така исплатата на средствата за индивидуалните лозари е завршена на почетокот на месец април, годинава или триесетина дена пред крајниот рок утврден со Закон.

Најверојатно поради актуелната политичка состојба во државата советот на општина Кавадарци нема да ја одржи редовната 56-та седница што беше закажана за денеска.

Напредуваат градежните работи за реновирање на храмот Свети Димитрија во Кавадарци. Таму денеска се изврши осветување на двата крста кои ќе бидат поставени на храмот.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

 

Најново