Единаесет дена во континуитет, кавадарчани дишат загаден воздух покажуваат резултатите од мерната станица на министерството за животна средина и просторно планирање.

Производителите на ракија во домашни услови од општина Кавадарци кои ќе набават горилник на плин за своите казани ќе добијат надоместување на дел од трошоците. Општината вчера го објави јавниот повик и кавадарчани можат да аплицираат.

Стотина пациенти месечно од Кавадарци, Неготино, Демир Капија и Росоман веќе немаат потреба да патуваат во Скопје за да направат преглед на горниот внатрешен дигестивен тракт. Кавадаречката болница  поседува современ гастроскоп, а има и специјализиран тим кој ќе ги врши прегледите. Овој медицински апарат е дел од интерното одделение, каде веќе се закажува на мој термин за преглед.

Само половина час траеше денешната 53-та редовна седница на советот на општина Кавадарци. Без многу дискусија советниците разгледаа и одлучуваа по дваесетина точки.

Од 30 до сто отсто е мрзнењето на окцата кај виновата лоза од поларниот бран со кој беше зафатена Тиквешијата и земјава. Овие податоци ги соопштија од Агенцијата за поттикнување на развојот во земјоделството Кавадарци, по направените теренски проверки за степенот на мрзнење на лозјата.

Податоците од Центарот за јавно здравје Кавадарци покажуваат дека 95 отсто од населението во Тиквешијата пие исправна вода. Единствено проблем има со водата од селските водоводи и селските чешми.

Поврзани вести

Web banner Hit Portal Sinalco IceTea 2018 300x250px 01

 

Најново